Stichting Vier het Leven:

Vol verhalen weer naar huis

Samen naar het theater, de film, een concert of een museum; Vier het Leven maakt het mogelijk. De stichting organiseert door heel Nederland culturele activiteiten voor ouderen (65+). Tijdens zo’n activiteit is alles geregeld, van het vervoer tot een drankje tussendoor. Alleen in de regio Meppel/Steenwijk kunnen zo ieder jaar al tientallen ouderen een avondje uit.

Harry Helmich is locatiecoördinator bij Vier het Leven. De voormalig directeur-bestuurder van Univé Noord-Nederland kwam vlak voor zijn pensioen in aanraking met iemand die al actief was voor de stichting. “Toen mijn pensioendatum in zicht kwam, kwam er ruimte voor meer vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk verrijkt je leven en geeft veel voldoening.”

Als locatiecoördinator Meppel/Steenwijk zet hij zich in voor het vinden van vrijwilligers, voert hij intakegesprekken met potentiële vrijwilligers en gaat hij mee naar uitjes. Zijn eerste bezoek aan het theater herinnert hij zich nog goed: “Een oudere vrouw gaf aan dat Helmich een bekende naam voor haar was. Later viel het kwartje. Ze herkende mijn naam als de naam die onder aan de Univé-brieven stond”, lacht hij.

Vrijwilligers gezocht

Wil jij ook meewerken aan een onvergetelijke avond voor ouderen? De stichting is op zoek naar vrijwilligers die een paar keer per jaar met een uitje mee willen. Meer informatie over de stichting is te vinden op 4hetleven.nl. Vier het Leven is ook actief in de regio’s Groningen, Midden-Groningen, Assen en Zuidoost-Drenthe.

‘De reis ergens naartoe is al
van toegevoegde waarde’

Eenzaamheid voorkomen

Vier het Leven is actief in 280 gemeenten en heeft zo’n 2000 vrijwilligers. Ieder jaar gaan bijna 30.000 ouderen met Vier het Leven mee uit. Vrijwilligers houden ook na de uitjes contact met de gasten, bijvoorbeeld door een keer te bellen of ze een bezoekje te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 50 procent van de 75+’ers eenzaam is. “Ze spreken weinig mensen, hun wereld is klein”, legt Helmich uit. “Wij nemen de mensen mee op pad. De reis ergens naartoe is al van toegevoegde waarde. We halen mensen op en brengen ze vol verhalen weer veilig thuis.” Op deze manier hoopt de stichting ouderen uit een isolement te houden of te halen. “Veel ouderen willen zelfstandig blijven en niet afhankelijk zijn van hun kinderen. Via Vier het Leven kunnen ze ongeacht hun omgeving toch naar het theater en anderen ontmoeten.”