Univé Noord-Nederland
Met elkaar sinds 1794

Elke dag en door weer en wind bestiert Geert Reinders zijn twee veehouderijen in Winsum. Tot het op een dag goed misgaat. Eén van de boerderijen brandt tot de grond toe af. Het zet hem aan het denken: één boerderij zien afbranden is al een nachtmerrie, maar wat als hij geen tweede boerderij had gehad? Met zoveel schade en geen inkomsten was zijn probleem dan nog groter geweest.

Het brengt hem op het idee voor coöperatief verzekeren. Want hoe mooi zou het zijn als de boeren in het dorp samen kunnen optrekken en de risico’s op een boerderijbrand kunnen delen? En zo geschiedde. Ieder jaar leggen de deelnemende boeren een bedrag in. Mocht het misgaan bij één van hen, dan kan de betreffende boer aanspraak maken op het verzamelde geld.

Voorkomen

Het plan van Geert werkt. Maar met het succes, komen ook de vervolgvragen. Wat doen we met die boer die al vaker brand heeft gehad? Vertrouwen we hem genoeg voor deelname aan de coöperatie? En hoe kunnen we gezamenlijk bijvoorbeeld hooibroei voorkomen? Immers hoe minder branden, hoe lager de kosten voor de deelnemers.

Samen sterk

Ingewikkelde vraagstukken, maar Geert laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Hij gelooft in het samen delen van risico’s. Samen staan we immers sterk. Maar nog liever voorkomt hij ze. Daarom gaat de onderlinge samenwerking verder en bezoeken leden elkaar regelmatig om elkaars gebouwen zorgvuldig te controleren.

Ruim 200 jaar

Dit bijzondere verhaal is het ontstaansverhaal van de Sociëteit van Onderlinge Bijstand in gevallen van Brand, in 1794 de eerste coöperatieve brandverzekeraar van Nederland. Het vormt tegelijk het begin van Univé. Ruim 200 jaar later zetten we bij Univé Noord-Nederland nog iedere dag het werk van Geert voort.

En nu?

We geloven nog steeds in de kracht van het samen en dichtbij delen en voorkomen van risico’s. We gaan nu echter verder dan alleen het verzekeren en voorkomen van brandschade. We kijken ook naar andere domeinen zoals zorgeloos wonen, gezonder leven en een veiligere mobiliteit. Want door samen te investeren in voorkomen en beperken zorgen we niet alleen voor een veiligere en plezierige omgeving, maar ook voor lagere premies.

Voor en met elkaar
Dat is Univé Noord-Nederland