Liefke Munneke-Bos (1956 – 2021) zette zich met ziel en zaligheid in voor de belangen van de slachtoffers van de mijnbouwschade in Groningen. Tegelijkertijd zette zij zich in voor de andere uitdagingen in het gebied, zoals vergrijzing, obesitas, de leegloop en armoede. Daarnaast was ze lid van de Ledenraad van Univé Noord-Nederland.

Iemand die zoveel goeds heeft gedaan voor de samenleving verdient het om blijvend geëerd te worden. Want een mens is pas vergeten als zijn of haar naam niet meer genoemd wordt. Daarom komen de Ledenraad en Univé Noord-Nederland met de Liefke Munneke Prijs.

Aanmoedigingsprijs

De Liefke Munneke Prijs is een aanmoedigingsprijs voor een organisatie of een persoon die een goede, positieve en belangrijke bijdrage levert aan de toekomst van het aardbevingsgebied. De prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. Aan de prijs is een geldprijs van € 10.000,- gekoppeld. Dit geldbedrag moet gebruikt worden om het initiatief verder te ontwikkelen of te realiseren.

De prijs wordt in oktober uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Winsum. Leden van de Ledenraad en medewerkers van Univé Noord-Nederland kunnen genomineerden aandragen. Een speciale commissie – bestaande uit ledenraadsleden Nathalie Schouten, Jan Wolthuis en Jaap Pilon – buigt zich vervolgens over deze genomineerden. De commissie wijst drie genomineerden aan. Enkele weken voor de uitreiking wordt de winnaar bekend.