Als de dagen weer korter worden, zijn fietsers in het verkeer extra kwetsbaar. Daarom gingen we op 27 november onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie op dertien plekken in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hadden.

Ook deelden we tijdelijke fietslampjes uit. Uit cijfers blijkt namelijk dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie wilden we fietsers wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen. De weersomstandigheden tijdens de actie – regen en kou – benadrukten nogmaals hoe belangrijk fietsverlichting is. De meeste fietsers hadden hun verlichting gelukkig keurig op orde! De controles werden gehouden in Winsum, Appingedam, Groningen, Roden, Leek, Zuidlaren, Meppel, Zuidwolde, Wolvega en Assen. Ook op tientallen andere plekken in Nederland werd door Univé een fietsverlichtingsactie georganiseerd. De actie was vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes werden er dan ook niet uitgedeeld.

Ook sportverenigingen deden mee

Ook diverse sportverenigingen deden vanuit hun maatschappelijk partnerschap met Univé mee aan de actie. Zo controleerden vrijwilligers van Gomos in Norg en ACV in Assen de verlichting van alle kinderen die bij het voetbalveld aankwamen voor een training. Jeugd zonder (goedwerkende) fietsverlichting kreeg een fietslampje.

Veilig op weg met Univé

Verkeersveiligheid vinden we heel belangrijk. Daarom zetten we ons – samen met Veilig Verkeer Nederland – in voor één doel: een veiliger verkeer voor iedereen. Dat doen we op verschillende manieren, zoals met een landelijke fietsverlichtingsactie, Victor Veilig en de gratis functie Veilig op Weg in de Univé-app (zie ook p.17) . Met veilig rijgedrag kun je zo tot wel 10 procent besparen op jouw totale autopremie.

Zo zorg jij dat je zichtbaar bent!

Hoewel we de donkerste dagen hebben gehad, blijft het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Zonder fietsverlichting ben je in het donker bijna niet zichtbaar. Dus lichten aan en gaan! Een aantal tips:

Breng jouw fietsverlichting op orde

Het is niet alleen veiliger, in het donker en bij slecht zicht ben je verplicht om je fietsverlichting aan te hebben. Controleer dus voordat je weggaat of jouw voor- en achterlicht nog (voldoende) schijnt en laat ze tijdig repareren!

Let ook op de reflectoren

Ook reflectoren op de fiets zijn verplicht. Zo moet er op de achterkant een rode reflector zitten, moeten de pedalen van jouw fiets voorzien zijn van gele reflectoren en jouw banden van bijvoorbeeld reflecterende strepen.

Kies een opvallende jas

Hoe donkerder het buiten wordt, hoe donkerder we ons vaak kleden. Door voor een opvallende jas te kiezen met reflectie zorg je ervoor dat je beter zichtbaar bent.

Ga voor een bekende route

In het donker zie je zelf de weg ook minder goed. Fietsverlichting helpt dan. Door daarnaast een bekende route te kiezen, voorkom je die onverwachte scherpe bocht of een obstakel op de weg.

Blijft alert

Appen of bellen op de fiets mag al een poosje niet meer. Denk er ook om dat je geen koptelefoon of oortjes draagt. Dan hoor je ander verkeer beter aankomen.