“Met een lekker diner mensen een fijne middag bieden”

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld en komt voor onder jong en oud. Voorkomen kunnen wij helaas niet. Wel kunnen we mogelijk maken dat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en samen een bijzondere middag kunnen beleven tijdens een diner.

In juni en in december organiseerden Univé Noord-Nederland, Lentis en Distrivers daarom twee diners voor mensen met Parkinson. Het initiatief ontstond na een idee van Herman Overberg, voormalig medewerker van Lentis. Hij kwam op het idee toen hij op de radio iemand hoorde vertellen dat diegene sinds de diagnose niet meer uit eten gaat. 

 

“Als we door te zorgen voor een lekker diner, mensen een fijne middag kunnen bieden, ben ik gelukkig”

 

“De geïnterviewde vertelde over een isolement en hoe lastig het is om daaruit te komen. Allemaal gevolgen van een ziekte die al genoeg leed veroorzaakt”, blikt Herman Overberg terug. “Vervolgens ging het over uit eten gaan en dat dat ook niet meer kon. Ik vond dat heftig, dacht dat moet toch anders kunnen.”

Stamppotbuffet

En dus ging Herman – Teamleider Facilitair Bedrijf bij Lentis – eens rondvragen. Zo kwam hij in contact met Albertine Don, een inwoonster van Zuidlaren. Zij kreeg in 2017 te horen dat ze Parkinson heeft. “We hebben zo’n leuk gesprek gehad. We hebben gesproken over waar zij tegenaan loopt, wat ze nog graag doet en kan en wat er op het menu zou moeten staan.” Omdat eten voor mensen met Parkinson niet altijd eenvoudig is, werd er in overleg met onder meer Albertine Don gekozen voor een stamppotbuffet.

Met het wijkdiner wilde Herman vooral mensen met Parkinson een leuke en ontspannen middag geven. “Ik hoop dat we mensen een plek kunnen bieden waar ze lotgenoten kunnen leren kennen en hun ervaringen met elkaar kunnen delen. Als we door te zorgen voor een lekker diner, mensen een fijne middag kunnen bieden, ben ik gelukkig.”