Vijf collega’s namen na 220 Univé-jaren afscheid

Afgelopen jaar gingen verschillende collega’s met pensioen, waaronder onze bestuurder Jan Mossel. Wat hun afscheid extra bijzonder maakte, is dat het vijftal samen 220 jaar voor Univé heeft gewerkt. Tijd voor een terugblik!

Na 43 Univé-jaren ging bestuurder Jan Mossel met pensioen

Een leven lang werken bij een verzekeraar? Het was wel het laatste wat Jan Mossel had verwacht. Na ruim 43 jaar neemt de Bestuurder Financiën & Bedrijfsvoering en HR van Univé Noord-Nederland afscheid. In een interview blikt hij terug en vertelt hij over zijn bijzondere plannen voor na zijn pensionering. “Het was een voorrecht om dit allemaal te mogen doen.”

Een leven als tennistrainer, dat zou het worden. Jan Mossel was al tenniskampioen van Overijssel. Als trainer wilde hij ook anderen zo goed maken. Het liep alleen net even anders. Om zijn opleiding tot trainer te bekostigen, ging hij aan de slag bij NOVO in Zwolle, één van de voorgangers van Univé.

Alles te danken aan Univé”

“Mijn idee was om even een paar maanden op de boekhouding te gaan werken”, blikt hij na ruim 43 Univé-jaren terug. “Tot ik in december 1980 een nieuwe vrouwelijke collega kreeg. Inmiddels zijn we 40 jaar getrouwd.”

Het leven kan gek lopen, zo erkent hij. Jan groeide op in Kampen, in een gezin van tien kinderen. Zijn vader was in de regio een bekende vishandelaar. Met tien kinderen was dat geen vetpot. 

“We hadden het thuis niet breed. Na de meao doorstuderen zat er dan ook (financieel) niet in. Die kans kreeg ik toen ik ging werken wel. Eigenlijk heb ik alles te danken aan Univé.”

Nooit getwijfeld

Naast zijn werk volgde Jan namelijk verschillende opleidingen. “In de avonduren leerde ik door, onder meer voor controller en manager”, vertelt hij.

Via de centrale Univé-organisatie belandde hij uiteindelijk bij Univé Noord-Nederland. Daar werd hij in 2008 bestuurder. “Toen ik die vraag kreeg, heb ik eerst vriendelijk bedankt. Het leek me niks voor mij”, denkt hij terug. “Ik kreeg als antwoord dat ik er toch nog maar eens over na moest denken. Tja, zo’n kans krijg je maar één keer. Ik heb het toch maar gedaan en nooit spijt gekregen.”

Ruim 40 jaar werken bij dezelfde organisatie; het blijft bijzonder. Toch heeft hij nooit getwijfeld. “Bij Univé werken we niet voor aandeelhouders, maar voor leden. Die betrokkenheid past heel goed bij mij. Dat we veel meer doen dan alleen verzekeren vind ik prachtig. Dat met en voor elkaar zorgen zat er natuurlijk van vroeger af aan al in.

Voorzitter Buurtfonds

Hoewel Jan met pensioen gaat, betekent dat niet dat hij het rustig aan gaat doen. Zo heeft hij mooie muzikale plannen. Met een beamer en een playlist vol oude Nederlandse nummers wil hij verzorgingstehuizen in de regio langs. “Toen het slecht ging met mijn moeder, zag ik hoeveel goeds muziek met mensen doet. Dat gun ik andere senioren ook.”

Daarnaast wordt hij actief voor een commissariaat van een uitvaartverzekering én wordt hij voorzitter van het landelijke Univé Buurtfonds. En daarmee is de cirkel echt rond. “Mijn eerste opdracht bij de NOVO was het opstellen van de jaarrekening van Stichting De Helpende Hand. En laat dat nou net de voorloper van ons Buurtfonds zijn.”

Na 41 jaar nam risicodeskundige Jaap Aaten met een groen hart afscheid

“Het bezoeken van leden voelde voor mij als op visite gaan. Eerst even socializen en als het vertrouwen van de klant er was, dan pas praten over verzekeringen. Het mooie was dat ze me vaak opbelden met de vraag of ik het wilde regelen. Niet om eerst een premie op te vragen. Dat vertrouwen heb ik als heel plezierig ervaren.”

Receptioniste Gina Steen werkte 47 jaar voor Univé

“Ik heb 42 jaar in de winkel in Appingedam gewerkt. Ik kende er zoveel leden. Ze kwamen vaak binnen met vragen of als ze om een praatje verlegen zaten. Dat was altijd bijzonder, je wist zoveel van mensen. Vijf jaar geleden kwam ik in de winkel in Assen te werken. Na al die jaren was dat wel even wennen. Je verliet toch een warm nest. Maar dat is helemaal goed gekomen hoor! Univé is een heel warme en hechte organisatie, ook naar de leden toe. De kracht van Univé is echt het menselijke.”

ICT’er Bennie Veenstra nam na 46 jaar afscheid van Univé

“Ik heb natuurlijk nooit bij andere organisaties gewerkt, dus vergelijken is lastig. Maar het vertrouwen dat je hier krijgt en de gemoedelijkheid vind ik mooi. Je merkt dat we een coöperatie zijn door het met en voor elkaar-gevoel, door het naoberschap. Dat zie je ook terug in de activiteiten die we doen voor leden, zoals het ophangen van rookmelders en het Parkinsondiner.”

Jouke van Gosliga (relatiebeheer Agrarisch) geniet na 43 Univé-jaren van pensioen

“Natuurlijk had ik nooit verwacht dat ik een leven lang bij Univé zou blijven werken. Van een kantoortje met drie personen naar een organisatie met meer dan 200 mensen: het is een hele ontwikkeling. Maar ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Bij Univé staan mensen voor elkaar klaar en hebben ze oog voor leden. Ik heb altijd met collega’s gewerkt die het zo goed mogelijk wilden doen. Dat sociale vond ik heel mooi.”

Nieuwe bestuurder Inge Ezinga:

“Samen kunnen we veel bereiken”

In juni nam Jan Mossel afscheid. Inge Ezinga volgde hem op. Inge is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Uithuizen en woont samen met haar gezin in Marum. Binnen Univé Noord-Nederland is ze verantwoordelijk voor het financiële deel van de coöperatie, met taken rond de bedrijfsvoering, HR en duurzaamheid. “De basis binnen Univé Noord-Nederland is heel erg goed. Dat geeft ruimte om ons ook op andere dingen te richten en een stuk verder vooruit te kijken dan vandaag. En dat vraagt de huidige tijd ook. De uitdagingen zijn groot.”

Daarbij heeft ze het over maatschappelijke uitdagingen als digitalisering, kansenongelijkheid en het klimaatvraagstuk. “Allemaal uitdagingen die vragen om een nieuwe oplossing. Natuurlijk zijn het vraagstukken die we als Univé niet alleen kunnen oplossen. Maar we kunnen wel onderdeel van de oplossing zijn. Samen kunnen we immers veel bereiken, zoals ook Geert Reinders deed in zijn tijd, bijna 230 jaar geleden. Voor die tijd een echte gamechanger. Juist als coöperatie kunnen we van waarde zijn, op sociaal, ecologisch en financieel gebied.”