1 op de 12 kinderen leeft in armoede. Dat betekent dat ze niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun vriendjes, vriendinnetjes of kinderen uit de buurt heel vanzelfsprekend zijn. Kindsupport Meppel is er speciaal voor gezinnen die het minder breed hebben.

 

Kindsupport Meppel

“Geen kind mag aan de zijlijn staan”

Een laptop, een lidmaatschap van een (sport)vereniging, een fiets of een verjaardagsfeest: het moet voor ieder kind mogelijk zijn. Daarom zet Kindsupport Meppel zich in voor het bestrijden van kinderarmoede en het voorkomen van één van de gevolgen; een sociaal isolement. “Geen enkel kind mag aan de zijlijn staan”, benadrukt Sigrid Waarsing. Sigrid is coördinator bij Stichting Leergeld Meppel en ‘poortwachter’ van Kindsupport Meppel.

Dezelfde mogelijkheden voor alle kinderen

Kindsupport Meppel is een samenwerkingsverband tussen Jeugdfonds Sport en Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jarige Job, Leergeld Meppel en de gemeente Meppel. Samen willen ze ervoor zorgen dat ieder kind in Meppel mee kan doen. “Alle kinderen horen dezelfde mogelijkheden te krijgen”, legt Sigrid uit. 

Inmiddels heeft Kindsupport Meppel 1053 aanvragen over zo’n 400 kinderen gekregen. 

“Toen ik zo’n 6 jaar geleden begon, ging het om 35 gezinnen, dus het aantal gezinnen is zeker gegroeid”, vertelt Sigrid. “We zijn makkelijk te bereiken en krijgen meer en meer naamsbekendheid. Tegelijk zien we ook dat armoede een groter probleem wordt. Steeds vaker melden ook werkende ouders zich aan. Door hoge vaste lasten kunnen ze moeilijk rondkomen. Dat vind ik verdrietig.”

Kindsupport in de Univé-winkel in Meppel

Gelukkig wordt ze vooral heel blij van het werk dat ze doet. “Ik heb een ongelooflijk leuke baan. Het is zo fijn om kinderen blij te kunnen maken en een lichtpuntje te kunnen zijn voor ouders. Mijn mooiste ervaring vond ik een vluchtelinge die we hielpen met een inkomensverklaring voor het MBO-fonds. Ze kon haar boeken niet betalen. Later kreeg ik bericht dat ze ging studeren aan de universiteit. Ook toen hebben wij kunnen zorgen dat zij haar boeken kon aanschaffen. Ze was zo dankbaar dat we haar hebben geholpen. Dat je het verschil kunt maken, daar doe je het voor.”

Sigrid werkt veelal vanuit huis, maar sinds kort is ze vanuit Kindsupport ook één keer in de week – samen met haar collega Houda Zaidan – in de Univé-winkel in Meppel te vinden. “Ik werd benaderd door regiocoördinator Margriet van der Weide. Zij wilde meer weten over Kindsupport en wat wij doen. Van het één, kwam het ander. Het is laagdrempelig doordat mensen zo de winkel kunnen binnenlopen. En het geeft ons de mogelijkheid om in de toekomst bijvoorbeeld een inloopspreekuur voor ouders te organiseren.”