Coöperatief Festival:
Hét kennisevent voor noordelijke coöperaties

Van lokale coöperaties die een supermarkt of zwembad runnen tot energiecoöperaties: in Noord-Nederland zijn meer dan 450 actieve coöperaties. Maar hoe regel je de juridische en belastingtechnische zaken goed, mobiliseer je fondsen of krijg je meer vrijwilligers? En hoe pak je thema’s aan als digitalisering en communicatie? Het zijn allemaal aspecten die aan bod kwamen tijdens het eerste Coöperatief Festival op 11 mei in Hellum.

De dag voor en door coöperaties, was een initiatief van onder meer Univé Noord-Nederland, de Hanzehogeschool Groningen en de zes dorpen rond het Schildmeer. Het Coöperatief Festival bood de ideale gelegenheid om elkaar te leren kennen, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Niet alleen als coöperaties onderling, maar ook met de verschillende onderwijsinstellingen. Onderwijsinstellingen ondersteunen coöperaties namelijk graag, bijvoorbeeld met de inzet van studenten en onderzoekers of het delen van expertise.

Speciale gasten

Het Coöperatief Festival kende een afwisselend en inspirerend programma. Zo kregen verschillende lokale coöperaties het woord, waren er workshops en was er de mogelijkheid om jezelf te profileren en je verhaal te vertellen. Het kennisevent voor noordelijke coöperaties had ook heel speciale gasten, namelijk een afvaardiging van Mondragón. Mondragón – gelegen in het Spaanse Baskenland – is één van de meest succesvolle coöperaties ter wereld. Betrokkenen deden graag hun verhaal en deelden kennis en ervaring.