De taken van een reddingsbrigade zijn divers: van het verlenen van hulp aan drenkelingen tot het bevorderen van zwemmend en varend redden. Om deze taken uit te kunnen voeren, heeft een brigade echter wel een goede reddingsboot nodig. Gelukkig kon de Reddingsbrigade Weststellingwerf met hulp van sponsoren er één aanschaffen!

De reddingsbrigades in Nederland zijn er voor veiligheid rond, op en in het water. Zo houden ze toezicht bij activiteiten en evenementen, verlenen ze hulp wanneer nodig en zetten ze actief in op opleidingen. Dat kunnen zwemopleidingen voor kinderen zijn zoals Junior Redder en Zwemmend Redder, maar het kan ook gaan om opleidingen voor gevorderden, zoals Varend Redden of de opleiding tot lifeguard.

Voorkomen van de verdrinkingsdood

René Sloot uit Wolvega is voorzitter van de Reddingsbrigade Weststellingwerf. De vereniging heeft zo’n 85 leden en professionele vrijwilligers. Wekelijks worden er – als de coronamaatregelen het toelaten – lessen reddingszwemmen gegeven en mensen opgeleid. “Als reddingsbrigades zetten we ons in voor het voorkomen van de verdrinkingsdood. Dat doen we in de ruimste zin, dus ook door aandacht te besteden aan het goed leren zwemmen”, legt hij uit.

Snelvarende reddingsboot

Om bij nood zo snel mogelijk in actie te kunnen komen is het belangrijk dat een reddingsbrigade beschikt over een goede en snelvarende reddingsboot. De Reddingsbrigade Weststellingwerf had een reddingsboot in bruikleen van de KNBRD, maar vanwege bezuinigingen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid moest de boot terug. Zelf een boot aanschaffen is voor de reddingsbrigade geen optie. Niet alleen is de aanschaf prijzig, ook draaien de vrijwilligers zelf al voor behoorlijk wat kosten op, zoals voor de contributie, bepaalde opleidingen en kleding. “Maar dat doen we graag. Het is onze passie.”

‘We doen het graag. Het is onze passie’

Kleine acties, groot effect

Om de reddingsboot te financieren diende de reddingsbrigade bij het Univé Buurtfonds (zie ook pagina’s 16 en 17) een aanvraag in. Door onder meer die bijdrage kon de reddingsboot van de brigade in Zandvoort worden overgenomen en kan de brigade weer klaarstaan voor watersportliefhebbers. Want dat is wat de vrijwilligers het allerliefste doen. “We worden ingezet voor de veiligheid bij (water)evenementen. Maar het liefst helpen we bij het plakken van een pleister, een korte sleep of het zoeken naar de vaarweg. Dat lijken kleine dingen, maar je kunt zo ontzettend veel betekenen. En dat is precies wat mij drijft.”