Eén steen, heel wat blije gezichten

Inwoners van Drenthe en Groningen konden er vorig jaar bijna niet omheen: de vrolijke, gekleurde steentjes die overal verstopt waren. Ook in Winsum waren deze Happy Stones te vinden. En dat allemaal dankzij een initiatief van onder meer Winsumer Jan Bijsterveld en zijn partner Janny Timmer: “Het is zo simpel, maar het doet zoveel goeds.”

Happy Stones zijn beschilderde steentjes. Ze zijn door iemand beschilderd en/of neergelegd om de vinder blij te maken. De vinder mag de steen houden of hem weer – ergens anders – neerleggen. Jan, zijn partner Janny en dorpsgenoot Arlette Blok ontdekten de Happy Stones tijdens een vakantie op Terschelling. Daar raakten ze naar eigen zeggen verslaafd aan de ‘bliede staintjes’.

Heel Winsum doet mee.
Van jong tot oud

Weer thuis besloten Jan, Janny en Arlette de Facebookgroep ‘Happy Stones Winsum’ op te richten. Want de leuke ervaring die zij hadden gehad op Terschelling, gunden ze anderen ook. In de Facebookgroep zijn hints te vinden over verstopplekken en berichten van mensen die stenen hebben gevonden of gemaakt. Dankzij een financiële bijdrage van Univé Noord-Nederland hebben Jan en Janny ook mensen met een smalle beurs blij kunnen maken met onder meer stenen en lak.

Groot succes

Dat de actie zo’n groot succes is, doet ze veel. “Het succes overkomt ons, maar maakt ons ook heel blij. Dan hoor je buiten de vreugde van iemand die een steen heeft gevonden of zie je iemand met de armen in de lucht staan. Dat is zo mooi. Wat wil je nou nog meer?”, vertelt het stel.

“We hadden niet verwacht dat het zo zou lopen. Het is bijna een bedrijf geworden”, zegt Jan. Met als gevolg dat hij soms zelfs midden in de nacht nog steentjes zit te herstellen of te lakken. “Maar dat doe ik met plezier”, lacht hij. “Het is leuk om creatief bezig te zijn, wetende dat je iemand anders blij maakt.”

Facebookbericht van 97-jarige

Heel Winsum doet mee. Van jong tot oud. “Ik kreeg op Facebook een bericht van een 97-jarige vrouw. Ze vroeg of wij ook stenen bij haar in de buurt verstoppen”, vertelt Jan vrolijk. Het is één van de redenen dat de geschilderde steentjes niet alleen verstopt, maar ook uitgedeeld worden bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en de brandweerpost. “Juist de kleine dingen doen het. Eén steen zorgt voor minstens tien blije gezichten.”

Ook Happy Stones maken?

Wil je ook Happy Stones maken? Steentjes kun je vinden in de natuur of kopen bij een tuincentrum in de buurt. Verder heb je acrylverf nodig (stiften of verf), een kwastje en lak.