Mensen weten vaak niet wat ze allemaal aan bijzonderheden in huis hebben. Daarom organiseert Univé Noord-Nederland verschillende taxatiedagen. Dagen waarop de meest bijzondere voorwerpen en verhalen langskomen: van ringen van 400 jaar oud en een zilveren driemaster naar een kinderwagen uit 1900.
Bijzondere ontdekking in Bedum
Ook tijdens de taxatiedag in Bedum dook een bijzondere vondst op. Daar kwam namelijk een Univé-klant langs met ringen van ruim 400 jaar oud. De man – die anoniem wil blijven – vond de ringen in oude bouwgrond. Als hobby gaat hij namelijk regelmatig met een metaaldetector stukken land af.
“Ik had geen idee dat ik zulke bijzondere ringen in huis had. Ze lagen al 2 jaar op de vensterbank”, vertelt hij. “De taxateur was gelijk heel enthousiast. Ik was er wel even stil van. Ik ga al jaren met de metaaldetector op pad, dan vind je wel eens wat, maar dit…”
De ringen zijn volgens taxateur Edwin Schepers duizenden euro’s waard en erg speciaal. De adviseur Particulieren bij Univé Noord-Nederland heeft daarnaast een eigen bedrijf en is gecertificeerd en gediplomeerd Register-taxateur. “Hier komen er per jaar maar een paar van boven de grond”, legt hij uit. “Dit soort vondsten maken je blij. Zulke ringen liggen ook in musea.” Volgens Edwin zijn beide ringen gemaakt van gouden munten en zit er in één ring een steen uit het vroegere Perzië. “Dat was alleen weggelegd voor de allerrijksten. Dat zo’n steen vroeger al zo’n weg heeft afgelegd en zoveel landen heeft doorkruist maakt het extra bijzonder.”
Vervolg in 2021
Door de aangescherpte coronamaatregelen was het helaas niet meer mogelijk om de taxatiedagen door te laten gaan. Zodra de omstandigheden het toelaten, geven we dit een vervolg.
Edwin Schepers (links)
Mee- en tegenvallers in Norg
Ieder voorwerp heeft zijn verhaal, zo bleek ook tijdens de Univé Taxatiedag in Norg. Volledig coronaproof konden bezoekers daar hun waardevolle voorwerpen laten taxeren door deskundigen Edwin Schepers, Geert Ziengs en Henk Sprik.
Onder de bezoekers ook Cornelis Jan Forée. De Groninger heeft een zilveren driemaster mee, waar een bijzonder verhaal bij hoort. “Toen mijn moeder in 1963 ging trouwen met haar tweede man, stuurde hij zijn broer een telegram met een uitnodiging voor de bruiloft. Die broer zat bij de marine en was op dat moment in Indonesië. Hij kocht de driemaster daar als symbool voor het huwelijksbootje”, legt de man uit. “Mijn moeder en stiefvader zijn uiteindelijk 42 jaar getrouwd geweest en waren tot de laatste dag echte tortelduifjes”, blikt hij terug. De taxatie zelf viel de Groninger een beetje tegen, vertelt hij eerlijk. “De taxateur vond de boot heel mooi, maar zijn taxatie lag een stuk lager dan die van een juwelier. Maar de gevoelswaarde is voor mij enorm.”
Kinderwagen uit 1900
Ook Karin Vegter uit Grolloo is naar Norg afgereisd met een bijzonder voorwerp: een kinderwagen van ruim 120 jaar oud. Ze ontdekte de kinderwagen zo’n twintig jaar geleden in een kledingzaak van kennissen van haar ouders. “De taxateur was heel verrast, had zoiets nog niet eerder gezien. Door de details in de zijkant schat hij in dat het door een koetsenmaker is gemaakt, waarschijnlijk voor rijke Friezen”, vertelt ze enthousiast. “Het is heel leuk om zo meer te weten te komen over je spullen.”
Bescherm je kostbaarheden
Hoe kun je je kostbaarheden beschermen en de gevolgen van brand of diefstal beperken? Senior taxateur Geert Ziengs geeft een aantal tips.
1. Berg ze goed op
Verstop kostbare voorwerpen niet op standaardplekken zoals de kledingkast of onder het bed. Inbrekers kennen deze plekken ook. Bewaar ze daarom in een goedgekeurde kluis of in een kluis bij een bank. Zorg daarnaast voor goed hang- en sluitwerk en een alarmsysteem en wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s van verzamelingen en kostbaarheden op sociale media of internetfora.
2. Niet goed verzekerd
Zoek uit voor welk bedrag jouw kostbaarheden in de inboedelverzekering zijn meeverzekerd. Het gaat hierbij vaak om een standaardbedrag. Bij Univé om bijvoorbeeld 5000 euro voor sieraden en 10.000 euro voor overige kostbaarheden, zoals kunst- en antiekverzamelingen. Is dat niet genoeg? Een kleine premieverhoging kan helpen.
3. Aparte kostbaarhedenverzekering
Draag je sieraden van waarde ook regelmatig buitenshuis? Sluit dan een aparte kostbaarhedenverzekering af. Zo zijn sieraden wereldwijd verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal, verlies of beschadiging. Denk er wel om dat een recente nota of een erkend taxatierapport verplicht is om bij afsluiting de waarde te kunnen aantonen.
4. Zet verzamelingen en bezittingen op foto
Zet bijzondere verzamelingen en bezittingen duidelijk op foto. Bewaar deze foto’s vervolgens digitaal in een zogenoemde ‘cloud’ of op een usb-stick of externe harde schrijf die in een kluis wordt bewaard. Doe dit ook met rekeningen van bijvoorbeeld sieraden en certificaten van diamanten. Als er dan iets gebeurt, kun je makkelijker aantonen wat er precies verloren is gegaan.