‘Zeker nu zijn dit soort initiatieven erg belangrijk’

Nu het vroeg donker is, is het stukken verleidelijker om ’s avonds eerder de bank op te zoeken. En dat terwijl bewegen zo belangrijk is, helemaal in deze tijd. Daarom startte Univé-medewerkster Helen Klinkhamer in Rolde een wandelgroep.

De wandelgroep maakt iedere woensdagavond vanaf 19.30 uur een wandeling van zo’n vijf kilometer, natuurlijk op 1,5 meter afstand van elkaar. Het startpunt is de parkeerplaats bij De Boerhoorn in Rolde. Deelname is gratis en aan- en afmelden is niet nodig. “Het enige wat mensen hoeven te doen is een lampje meenemen en onderweg afstand van elkaar houden”, vertelt Helen. “Zo simpel is het.”

Helen – relatiebeheerder voor de zakelijke markt – kwam op het idee toen de coronabesmettingen in september weer stegen en mensen weer meer thuis kwamen te zitten. “Wandelen is een sociale activiteit, het is goed voor de vitaliteit en bewegen in de buitenlucht is hartstikke gezond. Alles wat goed is voor de mens zit erin.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Op de eerste wandeling in oktober kwamen al 14 mensen uit Rolde en omgeving af. Onder hen Carlo Ensing. Hij woonde net een paar weken in Rolde, toen hij de oproep voor wandelaars zag langskomen op sociale media. “Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen, maar dat is in coronatijd best lastig”, vertelt hij. “Ik heb vanaf de eerste wandeling meegelopen en zo al veel leuke mensen ontmoet. Zeker nu zijn dit soort initiatieven erg belangrijk. Je bent niet alleen in beweging, maar het zorgt ook voor sociale cohesie.” Wat Carlo wel jammer vindt, zijn het geringe aantal mannen dat meeloopt: “Ik zou ze graag willen uitdagen eens mee te wandelen. Het is hartstikke leuk!”

Het is de bedoeling dat als de wandelgroep verder is gegroeid, er af en toe ook diverse specialisten en coaches aansluiten om hun kennis en ervaring te delen. Denk aan een wandelcoach die iets kan vertellen over houding, schoenen en sokken of een expert die meer weet over juiste voeding tijdens het wandelen.