Lach, slaap en tank je gezond en gelukkig

Menke Knol

We zitten al bijna een jaar thuis. En helemaal nu het winter is, zijn we niet meer weg te slaan uit ons warme huis. Het vele binnen zitten heeft echter een enorme invloed op ons welzijn. Daarom geeft Menke Knol – vitaliteitsadviseur bij Univé Noord-Nederland – een aantal tips hoe je in kleine stapjes deze periode gezond en gelukkig blijft.

1. Slaap

Een energieke en productieve dag start met voldoende slaap. Stop daarom met snoozen. Want door op de snoozeknop te drukken, gooi je je bioritme behoorlijk in de war. Leer jezelf daarom de vijfsecondenregel aan en stap zodra je wakker bent binnen 5 seconden uit je bed. Dit geeft je brein geen kans om erover na te denken. Zo doorbreek je de automatische reactie op een simpele en effectieve manier.

2. Structuur

Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Zorg daarnaast voor een fijne ochtendroutine. Moet je normaal reizen naar je werk? Creëer dan een nieuwe gewoonte door deze tijd te gebruiken voor bijvoorbeeld een ommetje. Goed voor de dagelijkse beweging en het zorgt tegelijk voor een frisse start van de dag.

3. Eet je energiek

Timing van eten wordt vaak onderschat. Je eet om je energiek te voelen. Zet eventueel op gezette tijden een wekker en eet dan wat. Dit is beter dan pas te gaan eten als je maag al knort. Zorg daarnaast voor een flesje water en voldoende gezonde snacks binnen handbereik.

4. Doe meer dingen staand

Je lichaam werkt continu hard om voedingsstoffen om te zetten naar energie. Veel en langdurig zitten zorgt ervoor dat suikers en vetten minder goed worden verwerkt. Het is daarom goed om ieder half uur even te gaan staan, zodat je lichaam een prikkel krijgt.

5. Lach

Door te lachen verhoog je de aanmaak van endorfine. Dit is een hormoon dat pijn reduceert en ontspannend werkt. Vaker de mondhoeken omhoogtrekken is dus een prima stap op weg naar een beter gevoel en een betere gezondheid. Bijkomend voordeel, je maakt vaak niet alleen jezelf blij maar ook je omgeving. En juist in deze tijd kunnen we wel iets meer vrolijkheid gebruiken.