Sport is voor iedereen

Als Supporter van Sport vinden we beweging meer dan belangrijk. Maar nog belangrijker vinden wij dat iedereen de kans en de mogelijkheid krijgt om te sporten. Zo denkt Jan Dirk Zwerver uit Roden er ook over. Het is de reden dat hij zich als vrijwilliger inzet voor het G-voetbal in de regio Noordenveld.

G-voetbal maakt mogelijk dat ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen genieten van voetbal. Verschillende voetbalverenigingen hebben daarvoor speciale G-teams. Zo ook vv ONR uit Roden, de club waar Jan Dirk Zwerver tot zijn twintigste actief was. “Toen er een jubileumjaar aankwam, werd ik gevraagd mee te denken over leuke activiteiten”, legt de voetbalmakelaar uit. ”Het G-voetbal wilde graag een eigen kunstgrasveld. Die wens triggerde mij. Uiteindelijk heb ik mij daar meer mee beziggehouden, dan met het jubileum”, lacht hij.

Niet lang daarna trad Jan Dirk toe tot het bestuur van de stichting. “Dat ik iets kan doen, geeft mij heel veel voldoening. Onze spelers hebben in het dagelijks leven door hun handicap al met allerlei beperkingen te maken. Als ik zie met hoeveel plezier ze hier op het veld staan, geeft me dat een goed gevoel.”

De stichting G-voetbal Noordenveld heeft drie teams: één jeugd- en twee seniorenteams. De spelers komen uit onder meer Roden, Norg en Peize, maar ook van buiten de gemeentegrenzen. “Het is niet vanzelfsprekend dat je met een handicap ergens terecht kunt om te sporten”, licht Jan Dirk toe. “Daarom is bij ons iedereen welkom. Dus ook mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met het leggen van sociale contacten. Bewegen is gezond, maar het sociale aspect is net zo belangrijk. Een beperking kun je niet altijd zien, waardoor het moeilijk kan zijn om daarmee je weg te vinden. Wij zien dat onze spelers elkaar hebben gevonden. Het is een vriendengroep geworden. Dat is ontzettend mooi.”

Als vereniging ook gehandicaptensport faciliteren?

Univé is partner van het platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport. Samen willen we de gehandicaptensport in heel Nederland verbeteren en ervoor zorgen dat ook sporters met een handicap dicht bij huis kunnen bewegen.

Daarom dagen we lokale verenigingen en clubs uit gehandicaptensport mogelijk te maken. Wil je aan de slag en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Meld je vereniging aan via unieksporten.univesupportervansport.nl. Wordt jouw project uitgekozen? Dan betalen wij de eerste 1000 euro en starten we crowdfunding op zodat de rest van jullie streefbedrag ook opgehaald kan worden.

Kids United: het G-voetbalteam van FC Groningen

Ook Kids United uit Groningen zorgt ervoor dat kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking voetbaltrainingen en andere activiteiten kunnen volgen. En dat ook nog eens in het shirt van FC Groningen! Zo’n fantastisch initiatief steunen we natuurlijk graag. Daarom kreeg Kids United in september van Univé Noord-Nederland een cheque van 500 euro.