Ontdek de musea in jouw omgeving

Museum De Proefkolonie

Hoe was het leven in de Koloniën van Weldadigheid? Waar speelden kinderen honderd jaar geleden mee? En hoe leefden mensen op een Groninger borg? De musea in onze regio herbergen ontelbare bijzondere verhalen. Verhalen die we niet mogen vergeten.

Musea verbinden het heden met het verleden en vertellen ons meer over bijvoorbeeld de geschiedenis, de natuur of over kunst. Musea zijn daarmee belangrijk voor onze cultuur. Maar het culturele hart van onze maatschappij kwam door de coronacrisis volledig stil te liggen. Met de speciale Univé Museumactie wilden we regionale musea die lid zijn van Univé het bekende steuntje in de rug geven. Want er zijn zo veel – bekende en wat minder bekende – musea die een bezoek verdienen.

Daarom kregen deze musea een donatie van 250 euro, waar ze iets bijzonders mee konden doen. Zo kocht het Drents Museum in Assen een geluidsset en schafte ’t Kiekhuus in Wolvega extra camera’s aan en nieuwe vlaggen om de zichtbaarheid te vergroten. Speciaal voor de actie bedachten de deelnemende musea voor Univé-leden een aanbieding, zoals een gratis kop koffie, een mooie folder of korting op de entreeprijs. Een mooi voorbeeld van een echte win-winsituatie.

Drents Museum

Wanneer je iets verrassends wilt zien en beleven, moet je zeker naar het Drents Museum gaan. Vanaf het voorjaar spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de nieuwe tentoonstelling van het museum: ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’. Vanaf het najaar staat het museum in het teken van de Mexicaanse Frida Kahlo, één van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. De tentoonstelling Viva la Frida! Is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen.

[et_pb_wptools_image_carousel arrows_background=”#ff5a5f” dots=”off” dots_background=”rgba(0,0,0,0)” dots_active_background=”rgba(0,0,0,0)” infinite=”on” slidestoshow=”1″ slidestoshow_tablet=”2″ slidestoshow_phone=”1″ slidestoshow_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.7.7″][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Unibol-Museum.png” _builder_version=”4.7.7″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Drentsmuseum.png” _builder_version=”4.7.7″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Drentsmuseum2.png” _builder_version=”4.7.7″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][/et_pb_wptools_image_carousel]

Menkemaborg

De Menkemaborg is een kasteelmuseum, gelegen in Uithuizen. Het museum is een volledig ingericht huis met een authentiek interieur en verschillende bijzondere voorwerpen. De borg wordt omgeven door historische tuinen, waaronder een formele Hollandse tuin, een natuurlijke zonnewijzertuin, een fruithof en een keukentuin. Er zijn twee grachten en een singel met oude beuken, eiken en andere bomen. Het totaal geeft een indrukwekkend beeld van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw.

Menkemaborg.nl >

‘t Kiekhuus Wolvega

In Museum ’t Kiekhuus in Wolvega is alles persoonlijk. Dat maakt het uniek. Bij een bezoek aan het museum krijg je bijvoorbeeld altijd een rondleiding van één van de bewoners. Het kijkhuis is gevestigd in de voormalige bakkerij de Korenschoof. Achter elk nostalgisch object schuilt een persoonlijk verhaal van bewoners Roelof en Sjoukje Bakker. De museumcollectie is geheel uit ‘grootmoederstijd’ en de diverse opstellingen zoals de kruidenierswinkel, bakkerswinkel en het klaslokaal roepen bij bezoekers altijd herinneringen op uit hun jeugd.

Kiekhuus.nl >

Museum De Proefkolonie

Beleef het indrukwekkende verhaal van de sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch in het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. En ontdek in de expositieruime wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk.

[et_pb_wptools_image_carousel arrows_background=”#ff5a5f” dots=”off” dots_background=”rgba(0,0,0,0)” dots_active_background=”rgba(0,0,0,0)” infinite=”on” slidestoshow=”1″ slidestoshow_tablet=”2″ slidestoshow_phone=”1″ slidestoshow_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.7.7″][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Proefkolonie4.png” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Proefkolonie3.png” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Proefkolonie2.png” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2021/01/Proefkolonie.png” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_wptools_carousel_image_item][/et_pb_wptools_image_carousel]