​Rookmelders redden levens

Op 1 juli 2022 moet in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Deze verplichting bestaat al voor nieuwbouwhuizen, maar geldt vanaf volgend jaar dus ook voor bestaande woningen. Een goed idee, vindt brandonderzoeker Wout Blink van de Veiligheidsregio Groningen: “Als je slaapt, is je reukorgaan uitgeschakeld. Een rookmelder kan dus je leven redden.”

De meeste slachtoffers van een brand komen om door het inademen van rook en niet door de brand zelf. Dat komt doordat het reukorgaan van slapende mensen is uitgeschakeld. “Een rookmelder maakt je alert en zorgt ervoor dat je op tijd merkt dat er brand is én dus ook op tijd kunt vluchten”, legt Wout uit. Daarvoor is het belangrijk dat er in de vluchtroute naar de voordeur op iedere verdieping een rookmelder hangt.

Een paar maanden geleden zag hij met eigen ogen hoe belangrijk een rookmelder kan zijn. Bij een woningbrand in Sneek werd de bewoner gewekt door de rookmelder. “De hele keuken stond al in brand”, vertelt Wout. “Als er in deze woning geen rookmelder had gehangen, weet ik niet of de bewoner zelfstandig de woning had kunnen verlaten.” Naast dat een rookmelder iemand wakker maakt, maakt het de meldtijd naar de brandweer ook zo kort mogelijk. Hoe eerder een brand wordt ontdekt en gemeld, hoe sneller de brandweer ter plaatse is. Zo kan de schade en de omvang van de brand worden beperkt.

Opletten op Li-ion-accu’s

Wout raadt aan een extra rookmelder op te hangen in de ruimte waar de wasmachine en droger staat. “Dat zijn apparaten waar veel stof in zit. Als ze overhit raken, kan dat misgaan.” Daarnaast waarschuwt hij alert te zijn voor zogenoemde Li-ion-accu’s, oplaadbare batterijen die veel worden gebruikt in elektrische fietsen. “We hebben nogal wat oplaadbare batterijen in ons huis. Denk ook aan smartphones, laptops en tablets of bepaald speelgoed. Hoe meer we in huis hebben, hoe groter de kans dat er iets in brand vliegt. We maken echt wekelijks een brand mee door zo’n accupakket.”

Wout Blink

Registreer elektrische apparaten

Heb je nieuwe elektrische apparaten, zoals een wasmachine of een vaatwasser? Registreer ze, benadrukt Wout Blink. “Stel dat de fabrikant ontdekt dat een onderdeel brandgevoelig is en de apparatuur terugroept. Zonder registratie zijn gebruikers lastig te vinden.”