Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Univé gaan zich samen inzetten voor een verkeersveiliger Nederland. De twee partners werken al jaren zeer succesvol samen in de provincie Drenthe. Die samenwerking wordt nu landelijk verder uitgerold.

Samen willen VVN en Univé het aantal verkeerslachtoffers en het menselijk leed dat daarachter schuil gaat verminderen. Onder meer het rijden zonder afleiding – MONO – is daarin een belangrijk onderwerp. Bij 65 procent van alle verkeersongevallen speelt afleiding namelijk een rol. “Dan kan het gaan om telefoongebruik, maar ook om naar muziek luisteren of die bekende die je aan de andere kant van de weg ziet”, legt Yvonne Baas – voorzitter van de afdeling Noord-Drenthe/Assen en het district Drenthe – uit.

Dat VVN en Univé een partnership voor de komende twee jaar hebben gesloten is niet vreemd. In Drenthe werken de twee partijen al jaren samen, tot grote tevredenheid van beide kanten. “We zijn gewoon heel blij met Univé” vertelt Yvonne. “We willen alle twee zo veel mogelijk ongevallen en verkeersrisico’s voorkomen en schade beperken.”

Speciale E-bike-dagen

Medewerkers van Univé Noord-Nederland helpen onder meer bij het praktisch verkeersexamen dat VVN voor de groepen 7 en 8 van de basisschool organiseert, de E-bike-dagen en de verschillende fietsverlichtingsacties. Ook is Univé ambassadeur van ‘Samen Richting Nul Verkeerslachtoffers’, een verkeerscampagne van de provincie Drenthe waar ook Veilig Verkeer Nederland bij betrokken is.

In de fietsprovincie wordt daarnaast veel aandacht besteed aan voorlichting over bijvoorbeeld e-bikes. Op de speciale E-bike-dagen kunnen mensen niet alleen een e-bike testen, maar ook workshops volgen, een reactietest doen, een parcours lopen met speciale alcoholbrillen op en een fietsparcours afleggen. De brandweer is aanwezig om uit te leggen hoe de accu’s van de fietsen veilig opgeladen kunnen worden. “Hang altijd een rookmelder op, op de plek waar de accu wordt opgeladen”, geeft Yvonne mee als tip. “Het gaat namelijk nog echt vaak mis.”

​Ga ook ongestoord onderweg. Rij MONO

Hoe zit het met de gevolgen van afleiding? En hoe kun je afleiding vermijden? Doe de Verkeerscheck MONO – een quiz over rijden zonder afleiding – op

afleiding-campagnetest.vvn.nl >