Met een zelfbedachte wegreiniger naar veiligere wegen

Ceico Datema

Met relatief simpele aanpassingen bouwde Ceico Datema uit Rasquert een wegreiniger die niet alleen zorgt voor schonere – en daarmee veiligere – wegen, maar ook water én mankracht bespaart.

Als akkerbouwers zijn Ceico en Aaffien Datema uit Rasquert verplicht de weg schoon te maken wanneer zij deze hebben vervuild met bijvoorbeeld hun machines. Voorheen deed Ceico dat door de weg met de giertank nat te spuiten en deze vervolgens met een rubberen schuif schoon te vegen. “Maar een tank is zo leeg”, legt Ceico het probleem uit. “Je blijft bijvullen.” Ook moet er normaal gesproken iemand mee om met de schuif achter de giertank aan te rijden. 

De nieuwe machine combineert beide werkzaamheden: het spuit water voor de schuif, die de weg gelijk schoonmaakt. “Dat gaat echt heel makkelijk”, vertelt Ceico. “Ik liep al langer met het idee rond, maar dat het zo goed zou werken had ik niet verwacht. Ik heb de wegreiniger ook al uitgeleend aan een andere boer, ook zijn weg is nu mooi schoon.”

Zo schoon en veilig mogelijk

Boeren zijn in oogsttijd verplicht de wegen waarover zij rijden schoon te houden. Modder op de weg kan bij regen namelijk erg glad worden, waardoor er riskante situaties kunnen ontstaan. “Ons werk mag geen gevaarlijke taferelen voor een ander veroorzaken”, licht Aaffien toe. “Daarom moeten we bijvoorbeeld borden plaatsen bij vervuilde plekken op de openbare weg en onze werkzaamheden aan- en afmelden bij de wegbeheerder.”

‘Hoe schoner de wegen,
hoe minder ongelukken’

 

De nieuwe wegreiniger zorgt er echter voor dat Ceico direct achter iedere kipper aan kan rijden, waardoor modder niet eens de kans krijgt om op de weg achter te blijven. “We hebben er alles aan gedaan om de wegen zo schoon en veilig mogelijk te houden.” Via via hoorde het stel dat er meer boeren zijn die vergelijkbare wegreinigers hebben gemaakt. “Hartstikke mooi”, vindt Ceico. “Hebben mensen een oude spuit over en willen ze de wegreiniger namaken? Graag zelfs! Hoe schoner de wegen, hoe minder ongelukken en hoe beter voor iedereen.”