Elk jaar krijgen 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Om te kunnen spreken van landelijke dekking, zijn er in Nederland nog meer AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan. Daarom heeft Univé Noord-Nederland onlangs haar 15 winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED en ze aangemeld bij HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland.

Daarnaast ondersteunen we graag lokale buurtinitiatieven, waarvan er op deze bladzijdes een paar te vinden zijn. Een AED kan snel worden ingezet en door middel van een schok het hartritme herstellen. Maar een AED kost natuurlijk geld. Een mooie manier om dat geld bij elkaar te krijgen is het crowdfundingsplatform Buurtaed.nl. Dit platform is een initiatief van de Hartstichting en Philips.

Naast een financiële bijdrage, doet Univé meer. In samenwerking met lokale opleiders bieden we namelijk ook een gratis AED-workshop voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers aan. Voor een effectieve inzet is het natuurlijk belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die kan werken met het apparaat. Tijdens zo’n workshop leren cursisten reanimeren en hoe ze moeten omgaan met een AED.

Ook de Ceramstraat kreeg het voor elkaar

Ook de Ceramstraat in Groningen wilde graag een eigen AED. Buurtbewoner Edo Drenth zette zich met veel enthousiasme in om de AED bekostigd te krijgen. Univé-medewerkster Sandra Wieringa merkte zijn inzet op en zocht contact. Berichten op sociale media, een donatie van Univé Noord-Nederland van ruim 900 euro en de tomeloze inzet van Edo zorgden ervoor dat de actie een succes werd. De overbuurman stelde belangeloos zijn muur ter beschikking. De AED is geplaatst door klus-en schoonmaakbedrijf Sociaal Gericht – initiatiefnemer Erik Lesschen is blij met dit soort opdrachten. Het laat zien dat er samen veel mogelijk is.

V.l.n.r. Edo Drenth, Erik Lesschen
en Hans Schieving Univé

Grytsje Lieffering – Roorda (l) Univé en Marloes Bellinga COOP Bellinga

Coop Bellinga in Niekerk

De coöperatieve supermarktorganisatie Coop heeft samen met haar klanten voor AED’s gespaard. Sinds oktober hangt er aan de buitenzijde van de supermarkt in Niekerk dan ook een AED. “Wij zijn trots op deze AED voor de buurt. Samen maken we het verschil voor een leefbare buurt. Ook in noodgevallen; een AED verhoogt de overlevingskans bij een hartstilstand namelijk met maar liefst vijftig procent”, vertelt Coop-ondernemer Marloes Bellinga. Univé Noord-Nederland heeft – naast een donatie van 250 euro – aangeboden de medewerkers van Coop Bellinga en collega-winkeliers en omwonenden te trainen in het gebruik van de defibrillator.

Buurt brengt geld bijeen voor AED in de Mudaheerd

Snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Daar weten ze in de Mudaheerd in Groningen helaas alles van. Daarom is buurtbewoonster Bianca den Otter via de website buurtaed.nl een actie gestart. “Ik kwam op het idee toen een man van nog geen 60 in onze straat overleed aan een hartstilstand. De ambulance was er al, toen er een vrouw gehaast aan kwam fietsen met een AED. Deze AED moest uit een woonwijk verderop komen. Ze stond hijgend en terneergeslagen hier, ze was te laat. Ik heb toen met haar gesproken over een AED in onze straat. De vrouw wees mij op Buurtaed.nl. Via de site ben ik een inzamelingsactie gestart. Inmiddels hebben we het geld binnen, mede dankzij Univé Noord-Nederland. Univé heeft namelijk iedere euro die binnenkwam verdubbeld. Ontzettend mooi.”

Bianca den Otter