Voorkom huidkanker, smeer je in

Gratis zonnebrandcrème bij vijf zwembaden

Bij vijf zwembaden in Noord-Nederland kunnen zwemmers zich deze zomer insmeren met gratis zonnebrandcrème. De zonnebrandcrème is te vinden in dispensers die zijn opgehangen op centrale plekken. Met de actie wil Univé bewustwording creëren en de kans op huidkanker verkleinen. Verbranding en langdurige blootstelling aan de zon verhogen namelijk de kans op de meestvoorkomende vorm van kanker in Nederland.

De dispensers worden opgehangen bij zwembaden in Zuidwolde, Vledder, Peize, Ten Boer en Grootegast en zijn een initiatief van Univé Noord-Nederland. Met de dispensers willen we helpen bij de huidbescherming van bezoekers en zo de kans op huidkanker verkleinen. In 2019 kregen zo’n 73.000 mensen de diagnose huidkanker. Het is daarmee de meestvoorkomende vorm van huidkanker, waar jaarlijks honderden mensen aan sterven (bron: KWF Kankerbestrijding). Verbranding en langdurige blootstelling aan de zon verhogen de kans op huidkanker.

Gezondheid voorop

We hopen op deze manier een bijdrage te leveren aan het voorkomen van huidkanker. ‘’Naast verzekeren, richt Univé zich allereerst op het voorkomen van risico’s en het beperken van schade”, legt Hans Schieving, manager Marketing en Innovatie uit. “Ook op het gebied van gezondheid, waar niet alleen het verzekeren van ziektekosten, maar ook het minimaliseren van gezondheidsrisico’s als één van Univé’s belangrijkste speerpunten geldt.” Als coöperatie proberen we oplossingen voor en samen met onze leden te realiseren. De dispensers zijn daar een mooi voorbeeld van.

Veilig zwemmen

Door de coronacrisis vieren veel Nederlanders deze zomer thuis vakantie. Hoewel zwembaden massale drukte willen voorkomen en erop toezien dat hun gasten de afstandsregels naleven, is de verwachting dat op mooie zomerdagen de bezoekersaantallen stijgen. Daarom hebben de vijf zwembaden – net als tientallen andere sportverenigingen en zwembaden in Nederland – van Univé een speciale Toolkit ontvangen. De Toolkit helpt zwembaden met het handhaven van de coronamaatregelen en bevat onder meer spandoeken, stickers, afzetlint en routebordjes.

Na de zomer wordt het gebruik van de zonnebrandcrème geëvalueerd. Het is mogelijk dat volgende zomer nog meer zwembaden in Noord-Nederland worden voorzien van de zonnebranddispensers.

De drie belangrijkste tips voor een goede zonbescherming

  1. Smeren: smeer je huid iedere 2 uur in
  2. Kleren: bedek de huid met kleding, zet een petje op en draag een goede zonnebril
  3. Weren: zoek tussen 12 en 15 uur de schaduw op