Niet op vakantie? Ontdek de omgeving!

 

Misschien kies je ervoor om dit jaar je vakantie thuis door te brengen. Geen ramp, want er is in de wijde omgeving genoeg moois te zien en te ontdekken. Wij verzamelden de beste fiets- en wandeltips.

Col du VAM

De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf. Eén van stortbulten op het VAM-terrein in Wijster is afgedekt met schone aarde en gras en is het hoogste punt van Drenthe. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals tijdens de Ronde van Drenthe. De VAM-berg kent drie klimroutes en één afdaling. De klimroutes zijn 2100 meter lang met een stijgingspercentage van gemiddeld 10 procent.

Rond en over de voormalige afvalberg loopt ook een mountainbikeroute. Deze route bestaat deels uit stenen. Ook is er een vlonderpad van 300 meter lang en bevat het parcours een speciale – drijvende – waterbrug. Beklim je de berg liever niet op de fiets? Ook wandelen op en rond het hoogste punt van Drenthe is goed mogelijk. Wandel bijvoorbeeld naar informatiecentrum De Blinkerd, boven op de top. In dit gebouw kun je alle informatie vinden over de berg en de omgeving.

Uitzicht over De Onlanden

Natuurgebied De Onlanden is zo’n 2500 hectare groot en heeft zijn naam te danken aan de combinatie van grootschalige natuurontwikkeling en waterberging. Een deel van het gebied werd hierdoor weer ‘onland’. In De Onlanden is een uitkijktoren te vinden, die zowel met de auto, als op de fiets, als lopend te bereiken is. Boven op de uitkijktoren heb je prachtig uitzicht en kun je zowel Hoogkerk, Paterswolde, Vries als het Leekstermeer zien.

Ontdek gravelen

Gravelen is helemaal in. Dit nieuwe fietsen is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika. Op een soort racefiets met brede banden trek je de natuur in. Heel veel echte gravelpaden hebben we niet in Nederland, dus fiets je in de praktijk vaak op zandwegen en bospaden, afgewisseld met zandwegen met steentjes en asfalt. Bij gravelriding gaat het om het plezier van het fietsen in de natuur en niet om de snelheid. Het leuke aan een gravelbike is dat je eigenlijk alles kunt: wielrennen, mountainbiken en gravelen in de bossen. Drie in één dus!

Ga suppen!

Suppen staat voor ‘stand-up-paddle’ en is ontstaan op Hawaii. Lifeguards daar gingen op hun surfboard staan om beginnende surfers in de gaten te houden. De lange peddel helpt je als supper op je board te blijven staan. Suppen is hartstikke leuk om te doen met vrienden of met je gezin. Op verschillende plekken in Noord-Nederland kun je al een sup huren. Zo ontdek je de omgeving opeens van een heel andere kant en ben je nog eens hartstikke actief bezig ook!