Het reisadvies voor verschillende Europese landen is van oranje weer terug naar geel gegaan. Dat betekent dat Nederlanders weer vaker over de grens trekken, op weg naar hun vakantiebestemming. Maar hoe zorg je ervoor dat je echt goed voorbereid vertrekt? Speciaal voor alle vragen rondom dat onderwerp, hebben we een gratis juridisch spreekuur in het leven geroepen.

Kan ik mijn vakantie annuleren als de bestemming toch niet veilig blijkt te zijn? Mijn vliegmaatschappij heeft de vlucht geannuleerd. Hoe kom ik alsnog tijdig op mijn vakantiebestemming? Zomaar twee voorbeelden van vragen die wij krijgen. Want reizen in coronatijd: dat hebben we allemaal nog niet eerder gedaan. Of het nou gaat om dit soort vragen, over medische kosten in het buitenland of een autohulppakket: we kunnen ons goed voorstellen dat het fijn is om jouw vragen even met een expert te bespreken. Daarom bieden we leden de mogelijkheid gratis gebruik te maken van ons juridisch spreekuur, waarbij je in 30 minuten jouw vragen telefonisch kunt stellen aan één van onze juristen. Zij denken graag mee, zoeken samen met jou naar een oplossing en adviseren over eventuele vervolgstappen.

Rinesh

Meestgestelde vragen

Jolanda Keizer is juridisch medewerker bij Univé. Speciaal voor dit magazine maakte ze een selectie van veelvoorkomende vragen:

1. Ik zou gaan vliegen, maar daar zit ik nu eigenlijk niet op te wachten. Kan ik annuleren?

“Ja, dat kan. Maar als er geen beperkingen zijn voor de reis – vliegen is bijvoorbeeld mogelijk en het land laat toeristen toe – zijn de annuleringskosten voor jezelf. Je kiest er dan namelijk zelf voor om de reis niet te gaan maken.”

2. Ik ga binnenkort op vakantie, maar het is nog onduidelijk of het land toeristen toelaat. Wat kan ik doen?

“Pas als definitief duidelijk is of een land wel of geen toeristen toelaat, kan jouw juridische positie vastgesteld worden. Als het land wel toeristen toelaat, kan de reisorganisatie de overeenkomst nakomen en heb je geen recht op een voucher of het terugkrijgen van geld. Als de vakantie door maatregelen van een overheid niet mogelijk is, kan wel het recht op teruggaaf van de reissom ontstaan.”

3. Mijn reis is door de reisorganisatie geannuleerd. Ik heb een voucher gekregen, maar die wil ik niet.

“Je kunt bij jouw reisorganisatie aangeven dat je niet akkoord gaat met een voucher. Juridisch gezien heb je namelijk recht op een teruggave van jouw geld. Het kan echter verstandig zijn toch akkoord te gaan met de voucher als deze onder de SGR-garantie valt. De SGR-garantie vervalt namelijk op het moment dat je niet akkoord gaat met de voucher. Ook is zo de reissom gewaarborgd. Als je je geld terugvraagt en de reisorganisatie gaat in tussentijd failliet, ben je alsnog je geld kwijt.”

4. Ik heb mijn reis geannuleerd, maar ik moet wel annuleringskosten betalen. Kan de reisorganisatie mij daartoe verplichten?

“Ja, dat kan. Als je de reis zelf annuleert, terwijl het nog onzeker is of een reis wel of niet door kan gaan door de coronamaatregelen, zijn de kosten van de annulering voor jezelf.”