Veilig verkeer maken we samen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet alleen wordt het steeds drukker op de weg, met de intrede van de e-bike en later de speed pedelec ligt de gemiddelde snelheid ook nog eens hoger. Niet gek dus dat er sinds 2017 meer ongelukken met de fiets, dan met de auto gebeuren. Hoe kunnen we met elkaar toch zorgen voor zo veilig mogelijke wegen?

Univé zet zich in voor het voorkomen en beperken van risico’s, óók in het verkeer. Daarvoor werken we samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN). Samen proberen we op verschillende manieren weggebruikers te wijzen op hun rol in het verkeer. Dat doen we door onder meer webinars over veiligheid op de fiets te organiseren, fietsverlichtingscontroles te doen en fietslampjes uit te delen, te helpen bij het praktisch verkeersexamen en initiatieven rondom Victor Veilig te steunen.

Controles op fietsverlichting:
‘Nodig om mensen bewust te maken’

Veiligheid gaat boven alles. Daarom controleert Univé Noord-Nederland in de donkere maanden op verschillende plekken op fietsverlichting. Zo ook in Tolbert. Daar werden tientallen fietsers gecontroleerd. Slechts bij een enkeling was de verlichting niet op orde. Een mooie score!

De fietscontroles werden uitgevoerd in samenwerking met de politie en Veilig Verkeer Nederland en vonden plaats op de kruising van de Mensumaweg en de Noorderweg en bij de rotonde bij de Oldebertweg, Auwemalaan en Zuiderweg.

Bewustwording creëren

Met de actie willen we bewustwording creëren over het risico dat fietsers zonder verlichting lopen en wijzen we ze op het belang van fietsverlichting. Boetes en officiële waarschuwingen worden dan ook niet uitgedeeld. Michiel Kuiper was één van de Univé-medewerkers die bij een controle meehielp: “Het was vroeg en erg koud en nat, maar zeer nuttig om zo bewustwording te creëren bij met name de jeugd. Mooi ook om te zien hoe gedreven de mensen van VVN waren.”

Waarschuwingen en lampjes

Ook Diana Vos-Huizinga hielp bij één van de controles mee. “Het was geweldig om te doen. Het overgrote deel van de fietsers had de verlichting goed voor elkaar. Er zijn een paar waarschuwingen en lampjes uitgedeeld. Dit soort acties zijn echt nodig om mensen bewust te maken.”

 

Met Victor Veilig voor een verkeersveilige buurt

Het is een opvallende verschijning in veel straten: Victor Veilig. De herkenbare, fluorescerende plastic pop attendeert weggebruikers op (spelende) kinderen in de buurt. En dat het werkt, ervaart ook Pim Inberg uit Peize. Hij heeft namelijk twee Victor Veilig-poppen voor het huis staan.

De plaatsing van Victor Veilig kent een verdrietige aanleiding, vertelt Pim. “Het ongeluk in Coevorden – waar twee kinderen omkwamen toen ze werden aangereden door een auto – maakte mij extra alert. Er werd eerst gesproken over dat de kinderen op een skelter zaten. Mijn zoon had toen ook net een skelter gekregen. We wonen aan een weg waar maar 30 kilometer per uur gereden mag worden, maar regelmatig rijden auto’s hier veel harder langs en er zijn veel bosjes”, legt hij uit. “Kinderen zijn onvoorspelbaar, steken soms zomaar over. En helemaal in coronatijd spelen ze veel in en rond het huis.”

Victor Veilig

Pim deelde zijn zorgen met zijn ouders en vertelde dat hij nadacht over het aanschaffen van Victor Veilig, een pop die weggebruikers alert maakt op spelende kinderen. Victor Veilig wordt veel gebruikt in buurten, bij scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, bij speeltuinen en bij sportverenigingen. “Mijn ouders gaven aan dat Univé eens een actie had met de poppen. Ik dacht, ik probeer het eens en bel op. Ik kwam in gesprek met Chantal van Heel, adviseur bij Univé Noord-Nederland. De actie bleek al tien jaar geleden te zijn”, grinnikt Pim. “Maar ze was gegrepen door het verhaal en zou eens rondvragen. Binnen een week belde ze mij terug en bleek het geregeld.”

Gewenst effect

Inmiddels staan de poppen al een poosje bij Pim voor het huis. En ze hebben het gewenste effect: “Je ziet een auto komen aanrijden en bij Victor Veilig ineens afremmen. Mensen hebben door dat er kinderen in de buurt kunnen zijn”, klinkt het tevreden. “Als ouder voelt dat ook wat beter. En alle complimenten voor Chantal dat ze mijn vraag zo heeft opgepakt.”