Rookmelders redden levens

Daarom vijf belangrijke tips

Jouw huis: de plek waar je thuis bent, uitrust en plezier maakt. Waar je je veilig voelt en je dierbare spullen staan. Spullen die je graag beschermt tegen bijvoorbeeld brand. Rookmelders zorgen ervoor dat je bij een brand op tijd gewaarschuwd wordt. Zo kun je schade beperken en het leven van jou en/of een dierbare redden.

1) Ga voor gekoppelde rookmelders

Er zijn meerdere soorten rookmelders. Een optische rookmelder detecteert rook, terwijl een thermische melder (hittemelder) de temperatuur in de ruimte meet. Een hittemelder is geschikt voor een ruimte waar waterdamp, stof of rook kan zijn. Denk aan de badkamer, de garage of de keuken. Ook zijn er gecombineerde rookmelders. Kies bij voorkeur altijd voor gekoppelde rookmelders. Deze rookmelders gaan tegelijk af als er ergens in huis rook wordt gesignaleerd.

2) Plaats ze op de vluchtroute naar buiten

Maar wat is nou de beste plek in huis voor rookmelders? Rookmelders plaats je altijd op de vluchtroute naar buiten, dus op de overloop, in de hal of in de bijkeuken. Voor extra veiligheid kun je ze ook plaatsen in slaapkamers, op zolder of in de ruimte waar bijvoorbeeld een wasdroger staat.

3) Let op rookmelders en batterijen

Een rookmelder met een ingebouwde accu gaat het langst mee, namelijk zo’n 10 jaar. Heb je een rookmelder op batterijen? Plaats dan een datumsticker op je rookmelder. Zo weet je hoelang het geleden is dat je een nieuwe batterij hebt geplaatst. De meeste batterijen gaan namelijk maar één jaar mee.

Kies bij voorkeur altijd
voor gekoppelde rookmelders

4) Plafond te hoog? Gebruik een gootsteenontstopper

Kun je niet bij het plafond? Geen nood. Gebruik een gootsteenontstopper en dubbelzijdig tape of sneldrogende montagekit. Voorzie de rookmelder aan de te bevestigen kant op meerdere plekken van dubbelzijdig tape, leg hem in de ontstopper en druk hem stevig tegen het plafond aan.

5) Onderhoud de rookmelder goed

Maak de rookmelder regelmatig schoon met een stofzuiger. Zo geeft hij minder storingen en gaat hij langer mee. Test ook iedere maand of de rookmelder het nog doet door de knop in te drukken.