Marcel Hensema vult Groningse bomen met kersteierballen

Marcel Hensema

Een eierbal in de kerstboom? Dankzij een speciale actie van acteur Marcel Hensema hingen er bij duizenden huishoudens in Groningen deze kerst biologisch afbreekbare eierballen in de boom. Met de actie werd geld ingezameld voor JINC Groningen, een organisatie die kansenongelijkheid onder jongeren wil tegengaan.

“Het is een beetje uit de hand gelopen”, blikt Hensema terug op de actie. Het idee ontstond vorig jaar toen zijn kerstvoorstelling in Martiniplaza niet doorging. “In de voorstelling vertel ik een alternatief scheppingsverhaal. God schept de wereld en begint in Groningen. En wat is nou een Groningse hemel zonder eierballen? Maar toen de voorstelling niet doorging, zat ik met 1500 geknutselde eierballen”, lacht hij. Hensema maakte een webshop en ging op de markt staan. “De webshop ging ’s avonds online, ’s ochtends was ik ze allemaal kwijt.”

10 procent van de Groningse kinderen groeit op in armoede

Dat succes wilde hij een jaar later herhalen én daarbij tegelijk geld inzamelen voor JINC. Van iedere kerstbal gaat er namelijk 2 euro naar de organisatie die zich in Groningen inzet tegen kansenongelijkheid onder jongeren. “Er is veel armoede in Groningen. Dat gaat vaak van ouder op kind. Kinderen komen daardoor niet in aanraking met bepaalde beroepen of sectoren. JINC helpt bij het verbreden van hun perspectief.”

In Groningen groeit ruim 10 procent van de kinderen op in armoede. Dat is bijna 2 procent meer dan het landelijk gemiddelde. De sociaaleconomische achtergrond van deze kinderen is van grote invloed op hun toekomstperspectief, onder meer omdat armoede leidt tot kansenongelijkheid. JINC wil alle kinderen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt geven met initiatieven als bliksemstages en sollicitatietrainingen.

‘Het is een beetje
uit de hand gelopen’

Biologisch afbreekbare kersteierballen

De kersteierballen zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van Gronings stro en papier en gevuld met akkerbloemzaad. Na de kerst konden de ballen worden begraven in de tuin. Uit de zaadjes komen in het voorjaar bloemen.

Naast de duizenden kleinere kersteierballen, konden bedrijven en Groningers ook grotere eierballen adopteren voor bedragen tussen de 100 tot 1000 euro. Deze kerstballen hingen in de kerstboom op de Grote Markt. Ook Univé Noord-Nederland adopteerde zo’n kerstbal. De opbrengst van deze kerstballen gaat naar JINC Groningen.