Doe mee met de Landelijke Opschoondag

En word net als Univé
Supporter van Schoon

We willen het allemaal: een schone buurt. Een buurt zonder zwerfafval. Maar zwerfafval verdwijnt alleen als iemand het opruimt. Waar een bananenschil na een jaar weg is, ligt een plastic flesje er voor altijd. Daarom gaan we op zaterdag 19 maart samen aan de slag tijdens de Landelijke Opschoondag en maken we onze omgevingen zwerfafvalvrij. Help je ook mee?

Naar schatting ligt er in Nederland meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval op straat. Het gaat dan vooral om sigarettenfilters, blikjes en snoep- en koekwikkels. De wind neemt ze mee naar onze parken en bossen, het strand en de zee. Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur. Ook geeft het ons een negatiever beeld van onze buitenruimte. Het is dan ook niet gek dat zwerfafval in de top 3 van ergernissen over onze eigen buurt staat. Gelukkig is er iets wat we eraan kunnen doen: opruimen!

Landelijke Opschoondag

We zorgen zelf dat het afval op straat belandt, maar zijn ook zelf de oplossing. Volgens Nederland Schoon is het probleem namelijk opgelost als 10 procent van de Nederlanders actief de rommel (van anderen) opruimt. En dat is precies wat we – samen met tienduizenden Nederlanders – doen tijdens de Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Duurzaam en circulair

Naast het opruimen van zwerfafval staan tijdens de Landelijke Opschoondag ook verpakkingen van producten centraal. We willen bovenal voorkomen dat afval op straat belandt, maar vinden het ook belangrijk dat afval in de juiste prullenbakken terechtkomt zodat het eenvoudiger te recyclen is. Zo maken we stappen naar een duurzame en circulaire wereld.

Univé & Nederland Schoon

Univé is partner van de Landelijke Opschoondag. Daarom gaan we op 19 maart natuurlijk ook zelf aan de slag. Naast dat medewerkers in hun eigen buurt zwerfafval gaan opruimen, vragen we onze leden, verenigingen en stichtingen aan te haken om samen Nederland een stukje schoner te maken.

Word ook Supporter van Schoon

Wil jij je aansluiten bij één van onze opruimacties? Of een opruimactie – bijvoorbeeld samen met buren, familieleden, vrienden of de (sport)vereniging – opstarten?

Samen leven, samen doen

Doe je mee aan de Landelijke Opschoondag? Hartstikke mooi! Deel jouw opruimactie op sociale media met de hashtags #verliefdopjebuurt en #unive en inspireer buren, vrienden, familie en collega’s om ook in actie te komen tegen zwerfafval.

Schone omgeving, veilig gevoel

Onze leefomgeving schoonhouden: we moeten het zelf doen. Maar daar krijgen we ook veel voor terug:

 

  • Huizen in een schone straat zijn meer waard;
  • In een schoon winkelcentrum winkelen mensen langer;
  • Kinderen spelen liever in een schone speeltuin;
  • In een schone straat zijn mensen vriendelijker naar elkaar;
  • Een schone omgeving zorgt voor een veiliger gevoel;
  • Mensen gooien hun afval minder snel op de grond als die schoon is.