Met elkaar, voor elkaar

Voor u heeft u de tweede editie van Met Elkaar. Een magazine van Univé Noord-Nederland, heel spontaan ontstaan tijdens het begin van de coronacrisis. Hoewel er veel verdrietige dingen gebeurden, liet de crisis ook grote saamhorigheid zien. We organiseerden activiteiten voor onze leden, zoals de tulpen- en LEGO-actie en initiatieven om weer veilig – samen – te kunnen sporten. Op al deze activiteiten kwamen zo veel mooie reacties dat we besloten ze vast te leggen in een magazine. Zodat we ook over een paar jaar kunnen terugblikken op deze bijzondere tijd.

Wat een eenmalig magazine zou worden, krijgt nu toch een vervolg. Het bleef namelijk kriebelen. We hebben zo veel mooie verhalen te vertellen over ‘onze‘ mensen. Huis-, tuin- en keukenverhalen van leden en medewerkers. Dat past bij de weg die we als Univé Noord-Nederland zijn ingeslagen. Zoals we in het vorige magazine ook vertelden, zijn we onszelf al geruime tijd aan het herontdekken. We willen terug naar de basis: voor en met elkaar. Naar daar waar een coöperatie voor staat. Univé is immers een coöperatieve verzekeraar, geworteld in de lokale samenleving. Een verzekeraar die meer kan en wil bieden aan haar leden dan enkel goede en betaalbare verzekeringen. Daarbij gaat het om elkaar helpen bij het voorkomen en het beperken van leed en ons gezamenlijk wapenen tegen ongeluk. En eerlijk gezegd waren we deze roots een beetje vergeten.

Met dit magazine willen we iets van deze beweging tonen. We willen lokaal van betekenis zijn en laten zien hoe we onze bijdrage aan de maatschappij proberen te leveren. Daarom geven we medewerkers de ruimte om hun rol in de samenleving te pakken en een luisterend oor te zijn: Wat kunnen we als Univé voor u betekenen? En dan gaat het niet zozeer om het geven van geld. Dat vinden we eigenlijk te makkelijk. We willen er écht zijn door zichtbaar en benaderbaar te zijn. Dus met helpende handen, onze creativiteit en onze netwerken.

Maar zichtbaar zijn is best lastig in deze coronatijd. Dat bleek maar weer uit de activiteiten zoals de Deukjes- en Taxatiedagen die we aan het begin van de tweede golf – met pijn in ons hart – moesten uitstellen. Als de oproep klinkt om zoveel mogelijk thuis te blijven nemen ook wij onze verantwoordelijk. Het is geen tijd waarin we op dit gebied risico’s moeten willen lopen. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, gaan we natuurlijk verder.

We hebben een bizar jaar achter ons liggen waarin we allemaal hebben ervaren hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Maar er gebeurden ook mooie dingen. Laten we in dit nieuwe jaar de goede dingen die we hebben ontdekt of hebben geleerd, behouden. En onthoud: ook kleine dingen hebben grote impact.

Meepraten over onze ‘herontdekkingstocht’ en over het voorkomen en beperken van leed binnen domeinen als mobiliteit, wonen en zorg? Heeft u suggesties? Laat het ons vooral weten. Want wie kan ons hier nou beter bij helpen dan onze leden? Stuur gerust een e-mail naar: met-elkaar@unive.nl.

Jan Dijkstra en Jan Mossel
Raad van Bestuur

Jan Dijkstra

Jan Mossel