Samen leven,
samen doen

Naar schatting ligt er in Nederland meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval op straat. De wind neemt het mee naar onze parken, bossen, het strand en de zee. Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur. Ook geeft het ons een negatiever beeld van onze buitenruimte.

Het is daarom niet gek dat zwerfafval in de top 3 van ergernissen over onze eigen buurt staat. Want een schone buurt: dat willen we allemaal toch? We zorgen zelf dat het afval op straat belandt, maar zijn ook zelf de oplossing. Volgens NederlandSchoon is het probleem namelijk opgelost als 10 procent van de Nederlanders actief de rommel (van anderen) opruimt.

Zwerfafval dat eenmaal op straat ligt, verdwijnt natuurlijk niet zomaar weer. Waar een bananenschil na een jaar weg is, ligt een plastic flesje er voor altijd. Behalve als iemand het opruimt. En dat is precies wat we er samen aan kunnen doen. Ongetwijfeld ben jij ook regelmatig in je straat of buurt te vinden. Misschien loop je een rondje met de hond, ga je weleens een blokje om of wandel je naar de winkel. Neem de volgende keer een recyclebaar plastic zakje mee en ruim het zwerfafval dat je vindt daarin op. Gooi het vervolgens thuis of in een openbare prullenbak weg. Zo kunnen we allemaal iets doen voor een schone omgeving. Want Samen leven, is Samen doen!

Plogging: afval oprapen tijdens het hardlopen

Plogging is een samenvoeging van het Zweedse woord ‘plocka upp’ dat oprapen betekent en jogging. Bij plogging is het de bedoeling dat je tijdens het hardlopen zoveel mogelijk zwerfafval opraapt. Goed voor het milieu en goed voor jezelf. Door steeds te stoppen en door de knieën te zakken doe je tijdens het hardlopen namelijk ook nog eens een intervaltraining. Tegelijkertijd breng je tijd door buiten.

Schone omgeving, veilig gevoel

Onze buurt schoonhouden: we moeten het zelf doen. Maar daar krijgen we ook veel voor terug:

Huizen in een schone straat zijn meer waard;
In een schoon winkelcentrum winkelen mensen langer;
Kinderen spelen liever in een schone speeltuin;
In een schone straat zijn mensen vriendelijker naar elkaar;
Een schone omgeving zorgt voor een veiliger gevoel;
Mensen gooien hun afval minder snel op de grond als die schoon is.