Recept

Zacht gegaard buikspek met een puree van zoete aardappel

Wat heb je nodig?

Voor de stamppot:
600 gram buikspek
600 gram zoete aardappel
200 gram knolselderij
Bekertje room – 50 cc
50 gram roomboter
Eetlepel grove mosterd
Teentje knoflook
Peper & zout

Voor de saus:
200 gram chorizo
100 gram wortel
100 gram prei
100 gram ui
Teentje knoflook
Blik tomatenpuree
½ glas rode port
½ liter vleesbouillon
Zout en peper

Voor de opmaak:
Tuinerwten
Walnotenolie

We zitten midden in het stamppotseizoen. Wil jij eens een andere stamppot proberen? Edwin Ruben – eigenaar van De Groene Weide Catering in Appingedam – dacht na over een alternatief en kwam met een speciaal recept voor vier personen.

Wat moet je doen?

Bereiding puree
Kook de grofgesneden aardappel en knolselderij in een pan met weinig water en met een beetje zout. Giet het af en voeg de room en de roomboter toe. Stamp de puree en voeg naar smaak wat zout toe.

Bereiding buikspek
Smeer de spek in met een geperst teentje knoflook, grove mosterd en peper. Bak het stuk mooi bruin in een beetje bakboter. Plaats het daarna 45 minuten in een voorverwarmde oven op 130 graden.

Bereiding saus
Snij de chorizo in blokjes en bruin deze in de overgebleven bakboter. Schep deze vervolgens uit de pan en fruit daarna de wortel, prei, ui en knoflook zachtjes aan op laag vuur. Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat dit maximaal 3 minuten mee fruiten. Blus af met de rode port en voeg het vleesbouillon toe. Zeef na 5 minuten de inhoud eruit en laat het vocht tot de helft inkoken. Indien gewenst kun je de saus op de juiste dikte brengen met een beetje aardappelzetmeel.

Vervolg
Verdeel de saus over vier borden en plaats de puree in het midden van het bord. Snij het spek in vier dikke plakken en leg het op de puree. Breng vervolgens wat honing aan op het spek. Garneer het bord met chorizo en wat tuinerwtjes en enkele klodders mosterd. Besprenkel het geheel met wat walnotenolie en smullen maar!