Met elkaar voor
een nieuwe koeling

Een supermarkt zonder koeling: dat kan natuurlijk niet. Toen de koeling van coöperatie ‘De Dorpswinkel van Eext’ deze zomer stuk ging, kwamen inwoners van het dorp dan ook direct in actie. Ze begonnen een crowdfundingsactie, waarmee ze voldoende geld hoopten binnen te halen voor een andere, duurzamere koeling.

Inmiddels is die koeling er, net als een nieuwe schrobmachine, ledverlichting en een nieuwe kassa. De crowdfundingsactie was namelijk zo’n succes, dat er ook allerlei andere materialen konden worden aangeschaft. Om een duurzamere koeling te kunnen kopen moest er een bedrag van zo’n 15.000 euro worden ingezameld. “We hadden nooit verwacht dat we op deze manier dit geld bij elkaar zouden krijgen”, vertellen Cora Kuiper en Jan Hospers namens het bestuur van de coöperatie. “Fantastisch en verrassend.” De bijzondere dorpswinkel wordt volledig gerund door vrijwilligers, veelal uit het dorp zelf. Zij besloten in 2013 een supermarkt zonder winstoogmerk te openen, toen de laatste winkel in Eext zijn deuren sloot.

Na lancering van de crowdfundingsactie stroomden de donaties al snel binnen. Dorpsbewoners, mensen uit omliggende dorpen en verschillende bedrijven droegen een steentje bij. “Mooi dat ook bedrijven en organisaties wilden meehelpen en dit soort initiatieven dus een warm hart toedragen”, vindt het tweetal. Omdat de nieuwe koeling niet alleen een stuk duurzamer, maar ook veel groter is, konden de vrijwilligers ook een andere koeling vervangen. Daarnaast kon er van het binnengekomen geld een duurzamere motor voor de vriezer worden gekocht.

De coöperatie wil meer zijn dan alleen een dorpswinkel. Daarom worden er ook verschillende lokale producten verkocht. Een mooi voorbeeld is ‘Moois uit Eext’. Dat zijn handgemaakte en unieke producten die worden gemaakt door vier creatieve ondernemers uit het dorp. De cadeautjes en bijvoorbeeld tassen die door hen worden gemaakt hebben een speciale plek gekregen in de winkel.

Univé Buurtfonds

Ook Univé Noord-Nederland leverde een bijdrage aan de actie. We vinden het initiatief van de dorpsbewoners namelijk ontzettend mooi en vonden het hartverwarmend om te zien op hoeveel steun de actie kon rekenen. Daarnaast helpen we als verzekeraar graag bij het beperken van gevolgen, mocht er toch onverhoopt iets misgaan zoals afgelopen zomer. Univé Noord-Nederland doneerde een bedrag van 4000 euro uit het Univé Buurtfonds, een stichting waarmee we plaatselijke en kleinschalige initiatieven en activiteiten ondersteunen. Een donatie van de ene coöperatie aan de andere dus.