In actie voor de
Sociale Winkel

Tirza Engberts en Tirza Klaver

Nog altijd leven veel gezinnen in armoede. Tijdens de feestdagen kan dat extra moeilijk zijn. Daarom zorgt de Sociale Winkel in Assen ervoor dat verschillende Asser gezinnen juist in de dure decembermaand iets extra’s krijgen.

 

Univé-medewerkster Tirza Klaver vond dit jaarlijkse initiatief zo mooi, dat ze besloot wederom een actie op touw te zetten. Vorig jaar zorgde ze er al voor dat kinderen in Assen via de Sociale Winkel knutselspullen, leesboekjes en speelgoed kregen om zich tijdens de coronatijd mee te vermaken. Later bezocht ze de Sociale Winkel en kreeg ze van coördinator Tirza Engberts een rondleiding. “We zijn naamgenootjes, dat schept natuurlijk een band”, lacht Tirza Klaver. “Ze doen fantastisch werk en alle vrijwilligers zijn zo bevlogen. Daarom heb ik gebeld en gevraagd hoe we nu konden helpen.”

Dat bleek met drogisterijartikelen, zoals deodorant, shampoo en douchespullen. “Zo kwam ook menstruatiearmoede aan bod”, vertelt de medewerkster van de medische commerciële binnendienst. Dat betekent dat een meisje of vrouw niet iedere maand kan beschikken over fatsoenlijke producten tijdens haar menstruatie. “Tirza vertelde me schrijnende verhalen over kinderen die niet naar school kunnen of durven. Het zorgt niet alleen voor onnodig verzuim, maar ook voor schaamte.”

 

‘Zo kwam ook
menstruatiearmoede
aan bod’

 

Menstruatiearmoede

Plan International deed onderzoek naar menstruatiearmoede in Nederland. De ontwikkelingsorganisatie vroeg duizend meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar naar hun ervaringen. Bijna negen procent van hen gaf aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan menstruatieproducten te duur te vinden. Dat ziet Tirza Engberts ook. “Alleen in Assen leven al zo’n 2000 gezinnen in armoede. Dat zijn heel wat vrouwen en pubermeisjes.”

Univé heeft voor 250 euro drogisterijartikelen gekocht bij G&W Gezondheidsdrogist La Sante in Delfzijl, een zakelijke klant. Daarnaast besloot Tirza Klaver ook haar persoonlijk sponsorbudget in te zetten. Iedere medewerker bij Univé mag eens in de drie jaar 300 euro doneren aan een lokale vereniging of organisatie. Met het persoonlijk sponsorbudget worden producten als maandverband en tampons gekocht. “Moet je voorstellen dat je een alleenstaande moeder bent, leeft van een uitkering en drie puberdochters hebt”, begint de coördinator van de Sociale Winkel. “Dan gaat het iedere maand om een flink deel van je totale budget. Daarnaast is het een onderwerp waar nog veel schaamte bij komt kijken. Niet nodig”, benadrukt ze. “Geef gewoon bij ons aan wat je nodig hebt. Wij helpen graag.”

Helpende handjes

Verschillende medewerkers van Univé Noord-Nederland hebben in de week voor Sinterklaas geholpen bij het inpakken en het bezorgen van de pakketten. Ze delen hun ervaringen graag.

Herma Schutte

“Ik vond het geweldig om even deel te mogen nemen aan dit mooie initiatief door cadeautjes in te pakken voor kinderen van gezinnen die dit zelf niet kunnen betalen. Zo kunnen ze toch Sinterklaas vieren.”

Ellen Kamphuis

“Ik heb samen met mijn zoontje van 11 jaar geholpen. Ik vind het belangrijk dat ook hij ziet dat er gezinnen zijn die zonder zo’n doos geen sinterklaasfeest hadden kunnen vieren. Petje af voor de vrijwilligers.”

Marlies de Boer

“Wat zag ik veel blije gezichten bij de voordeuren. Voordeuren waarachter nu ook eens een keer kon worden uitgepakt. Met dank aan de Sociale Winkel en alle vrijwilligers!”

Aimée Sprenger

“Wat een bijzondere actie en wat een mooie, warme mensen. Het is ontroerend om te zien hoeveel hulp er van buitenaf komt bij het inpakken en verspreiden van de pakketten.