De liefde voor de bal en de schaats

Remo Slotegraaf

Waar de één afgelopen najaar zijn debuut maakte in het eerste van FC Groningen, werd de ander tijdens zijn debuut op het NK Allround door een NOS-verslaggever de sensatie van het toernooi genoemd. Remco Balk (19) uit Zuidhorn en Remo Slotegraaf (18) uit Peize kijken terug op een bijzonder succesvol debuutjaar.

Remo Slotegraaf

Eindigde op zijn eerste NK Allround als zevende

Dat hij zevende zou worden op zijn allereerste NK Allround: Remo Slotegraaf had het nooit verwacht. Sterker nog, deelname aan het toernooi afgelopen november was allesbehalve een zekerheid.

“Ik stond op de reservelijst”, verklaart Remo lachend. De 18-jarige schaatser van TalentNED reed vervolgens drie persoonlijke records en mocht door zijn goede prestaties voor het eerst in zijn schaatsloopbaan een officiële tien kilometer rijden. En dat terwijl schaatsen voor een jonge Remo vooral een leuke hobby naast voetbal was. “Schaatsen op natuurijs sprak me aan en wanneer er geen natuurijs meer was, wilde ik naar de ijsbaan”, blikt hij terug. Zijn eerste slagen leerde hij van zijn vader, die tot zijn achttiende schaatser is geweest. “Hij heeft mij ontzettend veel geleerd.”

Via iSkate – een voormalige overkoepelende organisatie – kwam hij bij TalentNED terecht.
Daar schaatst hij in het juniorenteam. “Na mijn eerste jaar bij iSkate heb ik besloten te stoppen met voetballen. Ik kon me niet volledig focussen op beide sporten.” De liefde voor voetbal is echter altijd gebleven. En als echte Ajax-fan probeert hij geen wedstrijd te missen. “Als we op trainingskamp gaan, neem ik ook altijd een bal mee. Hebben we even tijd, dan kunnen we tussendoor een potje voetballen.”

Goud op de Olympische Spelen

Remo groeide op in Peize, maar woont inmiddels samen met teamgenoten in Enschede. Daar heeft de sponsor van het team een woning gekocht. “We zijn een gezellig en hecht team en kunnen ons nu volledig focussen op het trainen. Ik word goed begeleid door mijn trainer Robin Derks en heb veel aan mijn teamgenoot Beau Snellink, die inmiddels ook een goede vriend van mij is geworden. We hebben veel aan elkaar en willen samen beter worden. Hoe tof is het als je samen de top kunt bereiken?” Daarnaast krijgt hij veel steun van zijn ouders. “Ze laten me vrij en zijn ontzettend trots op me.”

Toekomstdromen heeft hij genoeg. In 2026 hoopt hij deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen in Milaan en daar een gouden medaille te pakken. En met Sven Kramer als zijn grote voorbeeld, hoopt hij in de buurt te komen van het palmares van één van Nederlands meest succesvolle schaatsers ooit. “Dat zou geweldig zijn. Maar het plezier blijft voorop staan. Ik wil dingen doen die ik leuk vind.”

Remco Balk

Remco Balk

Scoorde het winnende doelpunt tegen Ajax

Remco Balk maakte eind september in de wedstrijd tegen FC Twente zijn eerste spelminuten voor FC Groningen. Een week later scoorde hij tegen Ajax het winnende doelpunt. Binnen twee weken stond de wereld van de 19-jarige speler uit Zuidhorn volledig op zijn kop.

Ik besefte het eerst niet. Pas toen ik na de wedstrijd mijn WhatsApp en Instagram opende, drong het tot me door”, blikt Remco terug op die knotsgekke weken. Toch weet hij er zelf rustig onder te blijven. “Als de fluit klinkt, zijn mijn zenuwen weg”, vertelt hij. “Als ik het veld oploop krijg ik wel kippenvel, maar wanneer de wedstrijd eenmaal is begonnen, ben ik alleen daar mee bezig.”

Al van jongs af speelt voetbal een grote rol in zijn leven. Dat begon bij VV Zuidhorn. “Bij het kaboutervoetbal”, grinnikt hij. “Uiteindelijk heb ik daar tot mijn elfde gevoetbald.” Hoewel Remco voetbalde voor zijn plezier, had hij al snel door dat hij beter kon voetballen dan zijn leeftijdsgenoten. Hij kwam in de jeugdopleiding van FC Groningen terecht. “Het werd mijn droom om profvoetballer te worden.”

‘Je hoort geen gejuich. Toch jammer als je scoort’

Omdat hij het ook belangrijk vindt om een alternatief te hebben, besloot hij niet alle pijlen te richten op een carrière in het voetbal. De trainingen en wedstrijden combineert hij dan ook met een studie aan het Johan Cruyff College in Groningen, een opleiding speciaal voor topsporters. “Straks wordt het niets, dan moet je toch een plan B hebben”, verklaart hij. “Het is goed te combineren. Ik train ’s ochtends, dan heb ik les en daarna ga ik weer trainen.”

Door de coronamaatregelen mogen er geen supporters in het Hitachi Capital Mobility Stadion. De ouders van Remco waren daardoor niet aanwezig bij zijn debuut en ook niet bij de wedstrijd tegen Ajax. “Het voelt wel gek om zonder publiek te spelen. Je hoort geen gejuich. Toch jammer als je scoort. Ik vind het ook jammer dat mijn ouders er niet bij konden zijn. Zij zijn supertrots en supporten me altijd. Mijn ouders zijn ook altijd eerlijk. Als mijn vader zegt dat ik mijn best heb gedaan, weet ik dat ik geen goede wedstrijd heb gespeeld”, lacht hij.

Remco geniet van waar hij nu staat en is nog niet zo bezig met de toekomst. “Natuurlijk hoop ik ooit in Spanje of Engeland te voetballen, maar eerst hoop ik vooral veel te scoren en basisspeler van FC Groningen te worden. Ik leef in het nu, je weet nooit wat er nog gaat gebeuren.”

Remco Balk naar FC Utrecht

Het interview met Remco Balk vond plaats toen hij nog speler was van FC Groningen. In januari werd bekend dat de 19-jarige aanvaller per direct uitkomt voor FC Utrecht. Univé Noord-Nederland wenst hem daar veel succes!