Je denkt de avond gezellig door te gaan brengen met een hapje en een drankje, maar dan staat plots je keuken in brand. Het overkwam Theo Alserda uit Vries. Ruim een half jaar later blikt hij terug op die indrukwekkende avond in mei: “Ik weet nog dat ik buiten stond en de rook onder de dakpannen vandaan zag komen.”

Het is woensdagavond 6 mei. Een mooie lentedag ligt achter de rug. De voormalig leraar Engels en zijn vriendin Sumiko hebben wat later gegeten dan anders. De dag willen ze afsluiten met wat lekkere hapjes. “Mijn vriendin had voor de bereiding een pannetje gebruikt. Omdat de buurjongens de hapjes ook zo lekker vinden, bracht ze daar wat naartoe. Niet wetende dat ze de inductieplaat waarschijnlijk op boost heeft gezet, in plaats van uit.” Alserda was zelf net even op de bank gaan liggen, toen hij plots achter zijn rug geknisper hoorde. “Ik zag meteen dat de pan vlam had gevat en dat de vlammen al tegen de afzuigkap aansloegen. Er was een enorme roetontwikkeling.”

 

‘Zo veel meedenkende en meelevende mensen. Fantastisch’

 

De Vriezenaar weet het pannetje naar buiten te slepen, waarbij hij een flinke brandwond op zijn hand oploopt. Ondertussen smeult en rookt de afzuigkap flink. Oplettende buren bellen 112. Het duurt niet lang of de straat staat vol met brandweerwagens, een ambulance en een politieauto. “Gelukkig hadden we niet veel rook binnengekregen en leek ook mijn hand goed te gaan”, vertelt hij. Het huis werd meteen onbewoonbaar verklaard, vooral door de schadelijke dampen die er bij de brand waren losgekomen.

‘Voortreffelijk geregeld’

Vooral wat er dan gebeurt heeft ontzettend veel indruk op Alserda gemaakt, vertelt hij. “Zo veel meedenkende en meelevende mensen. Nog diezelfde avond kwam er iemand van Stichting Salvage en de volgende dag was er al een expert van Univé. Het was allemaal voortreffelijk geregeld. Ook de aannemer en het schoonmaakbedrijf hebben fantastisch gehandeld. Niemand heeft ook maar iets aan het toeval overgelaten”, klinkt het meer dan tevreden.

Sinds een paar maanden woont Alserda weer in zijn huis. Dat er brand heeft gewoed, is niet meer te merken. “Het is allemaal goed gekomen en er is niks meer te zien of te ruiken. Hans de Vries – onze adviseur bij Univé – heeft ons geweldig geholpen. Ik heb alleen maar positieve verhalen over iedereen. Echt niets dan lof.”