‘Bewegingsarmoede is nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken’
Mirjam Steunebrink
Ruim duizend mensen deden mee aan de Fit Challenge 30. Onder hen Mirjam Steunebrink, sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Als sportarts adviseert en begeleidt ze zowel topsporters, als recreanten. Maar ook chronisch zieken en andere mensen die willen gaan bewegen. Volgens Steunebrink hebben we helemaal nu onze beweging hard nodig. Ze deelt dan ook graag haar visie.
Het coronavirus zit ons al maanden op de hielen. Het openbare leven kwam tot stilstand, scholen gingen dicht, sportclubs sloten de deuren en we gingen zoveel mogelijk thuiswerken. Ook binnen mijn werk veranderde er door de coronacrisis veel. Zo werd ik gevraagd bij te springen op de afdeling Cardiologie. Dat was wel even wennen. Een serieuze uitdaging en hartstikke spannend om te doen, maar ook heel dankbaar werk.
Ons dagelijks ritme werd bruut verstoord en wij gewoontedieren raakten vreselijk ontregeld. En dan werden ook nog eens onze sportieve doelen gecanceld. Reden te meer om de teugels een beetje te laten vieren en dat sportschema voor de komende tijd in de prullenbak te gooien. Niet slim, want juist nu hebben we onze dagelijkse portie beweging meer dan ooit nodig! Al is het alleen al om niet te veel te gaan navelstaren in deze tijden van crisis. Bovendien is je beweegcirkel een stuk kleiner geworden, waardoor je minder calorieën verbrandt. Daarnaast heb je ook nog eens minder ‘small talks’ met je collega’s. Om te voorkomen dat je de focus verliest door maar achter de laptop te blijven zitten, kun je beter even lekker naar buiten. De natuur in, de wind door je haren voelen en de zonnestralen op je gezicht.
Bewegingsarmoede is nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken. Dat is in deze coronatijd niet ineens anders. Dus ga gewoon iedere dag even lekker op pad. Ga minstens een half uur, alleen of met je sportmaatje. Als je op gepaste afstand van elkaar blijft, is er niks aan de hand. Het advies vanuit de overheid is anderhalve meter, maar het is wellicht verstandig deze marge wat op te rekken. Tijdens inspanningen krijg je namelijk een versnelde ademhaling, waardoor er meer luchtverplaatsing is en daarmee een groter risico op besmetting.
Laat je hartslag gerust even oplopen, zodat je lichaam en je hersenen weer voorzien worden van zuurstof. Adem lekker diep in en diep uit en geniet van het buiten zijn. Neem even een moment voor jezelf. Doe mee aan de Fit Challenge 30 en beweeg zo dagelijks dertig minuten!
Mirjam Steunebrink
Sportarts Martini Sportmedisch Centrum