434 ijsjes op één dag

Ook op cliënten van De Trans in Nooitgedacht hebben de coronamaatregelen enorme invloed. Om besmettingen te voorkomen, konden cliënten onder meer maandenlang geen bezoek ontvangen. Het zijn maatregelen die voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk te bevatten zijn. Daarom vonden we het tijd voor een aantal mooie verrassingen.

Normaal gesproken voorziet Univé Noord-Nederland iedere week haar winkels in het kader van vitaliteit van fruit. Toen de winkels echter haar deuren sloten en alle medewerkers thuis gingen werken, was dit niet meer nodig. Het zogenoemde ‘fruitgeld’ kon daarom op een andere manier worden besteed. En wat is er dan mooier dan met behulp van dit geld mensen heel blij maken? Wanneer medewerksters Erika Broekema en Ellen Kamphuis horen hoeveel last cliënten van De Trans in Nooitgedacht hebben van de coronacrisis, besluiten ze actie te ondernemen.

Stichting De Trans biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme. Univé en De Trans onderhouden al jarenlang een zeer goede relatie. Medewerkers helpen vaak bij activiteiten, zoals beautymiddagen, het bakken van kniepertjes, koken op een wooneenheid of het maken van een mooie wandeling. Door de coronacrisis waren deze activiteiten niet meer mogelijk. Naast dat cliënten geen bezoek meer mogen ontvangen, ging ook hun dagbesteding niet meer door. De dagstructuur viel hiermee weg, wat zorgt voor veel onrust. Ook van de medewerkers van De Trans vraagt dit veel. Zij moeten de vele vragen van cliënten beantwoorden en de situatie uitleggen en relativeren. Dat is niet eenvoudig.

Van kukelbrood naar ijscokar

Hoog tijd dus om te zorgen voor een aantal mooie verrassingen! Daarom heeft Univé Schade de cliënten van De Trans eind maart verrast met een lekkere paastraktatie, verzorgd door en in samenwerking met Echte Bakker Pots uit Rolde. Iedere bewoner kreeg een kukelbrood en een zakje paaseitjes. Daarnaast zorgden we samen met Top1Toys uit Zuidlaren voor allerlei knutselspullen, zoals kleurboeken, stiften, bellenblaas, verf en vouwpapier. De spullen werden verdeeld over de woningen, zodat er toch leuke activiteiten konden worden georganiseerd.

In april verrasten we de cliënten met vrolijke noten van Draaiorgel de Parel uit Meppel, die speciaal naar Nooitgedacht reed om vanaf de straten daar muziek te brengen bij de cliënten. Gelukkig zorgde dit voor een beetje vrolijkheid. Een maand later zorgden we samen met Fun & Feestverhuur Assen voor allemaal blije gezichten met een ijscokar op het terrein. De medewerkers van De Trans brachten op veilige afstand de ijsjes van de ijscokar naar de cliënten. Die smulden van hun bakje met drie bolletjes schepijs en een toef slagroom. Er werden die dag maar liefst 434 ijsjes uitgedeeld!

Waardevolle momenten

Dat de cliënten hebben genoten van de activiteiten blijkt wel uit de reactie van Hennie Dijkema, vrijwilligerscoördinator van De Trans. “Het waren zeer waardevolle momenten voor onze cliënten en medewerkers. Wat hebben we genoten van al deze mooie initiatieven. Even iets anders en een stukje afleiding in deze voor cliënten niet te begrijpen en moeilijk uit te leggen bizarre tijd. Fijn dat jullie ons een hart onder de riem hebben willen steken, juist nu we dit zo hard nodig hebben.”

[et_pb_wptools_image_carousel arrows_background=”#ff5a5f” dots=”off” infinite=”on” slidestoshow_tablet=”2″ slidestoshow_phone=”1″ slidestoshow_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.4.8″][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos3.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos4.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos5.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos6.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos7.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos8.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos9.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][et_pb_wptools_carousel_image_item src=”https://univemetelkaar.nl/wp-content/uploads/2020/06/UnibolTransfotos10.png” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_wptools_carousel_image_item][/et_pb_wptools_image_carousel]