Fit en vitaal
met de fittips
van Leefvit

Hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis? Speciaal voor de fit challenge van Univé Noord-Nederland op Strava voorzag Menke Knol van Leefvit de meer dan 1000 deelnemers dagelijks van een fittip. Als vitaliteitsexpert stimuleerde zij de deelnemers om fit te blijven op tal van gebieden. Op deze pagina’s delen we een aantal van haar fittips.

Fittip 1 – Water drinken

Iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken: dat is het advies. Weet jij eigenlijk ook waarom? Vocht vervult namelijk een aantal belangrijke functies. Het reguleert de temperatuur van ons lichaam, zorgt ervoor dat voedingsstoffen die via de darmwand binnenkomen worden opgelost en het zorgt voor het transporteren van diverse stoffen die via ons bloed door ons lichaam gaan. Daarnaast is vocht een bouwstof voor onze lichaamscellen Maar je verliest gedurende de dag de dag heel wat vocht via bijvoorbeeld verdamping, ademhaling of via de huid. Het lichaam herstelt je vochtbalans automatisch, maar je lichaam kan ook signalen van honger en dorst met elkaar verwarren. Dan kun je hoofdpijn krijgen. Het is daarom belangrijk om deze signalen voor te blijven en je vochtbalans op peil te houden door voldoende water te drinken. Vind je dat lastig? Wissel dan water af met bijvoorbeeld thee en koffie zonder suiker en (soja)melk.

Fittip 2 – Begroeten

Doe jij dat wel eens? Zomaar iemand op straat vriendelijk toeknikken of gedag zeggen? Uit onderzoek blijkt dat contact met een onbekende onmisbaar is voor het welbevinden van de mens. Onderschat dus zeker niet de kracht van een simpele ‘hallo’. Je geeft zo niet alleen de ander, maar ook jezelf een positief en blij gevoel.

Dus stap de deur uit en test het!

Fittip 3 – Twintig keer kauwen op een hap

Goed kauwen is belangrijker dan je denkt. Het zorgt namelijk voor een betere opname van voedingsstoffen, ontlast je darmen en voorkomt daardoor een opgeblazen gevoel en obstipatie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je energie overhoudt. Door te snel te eten en onvoldoende te kauwen, blijft je voedsel onverteerd en kunnen er spijsverteringsproblemen ontstaan. Daarnaast geeft goed kauwen je hersenen de tijd om het verzadigingshormoon Leptine aan te maken. Dit kost ongeveer twintig minuten en geeft je het seintje dat je vol bent.

Natuurlijk hoef je nu niet op iedere hap twintig keer te gaan kauwen. Je manier van kauwen is namelijk onbewust gedrag. Daarom is bewustwording een belangrijke eerste stap. Neem de tijd en eet met aandacht. Ga rustig aan tafel zitten, vermijd activiteiten als lezen en televisiekijken en heb aandacht voor wat je eet. Leg je bestek regelmatig even neer en neem pas een volgende hap als je mond weer leeg is.

Fittip 4 – Ademhalen

Ademhalen, we doen het zo’n 2300 keer per dag. Vaak staan we er niet eens bij stil. Laat staan dat we beseffen dat we met de juiste ademhaling stress, spanning, een hoge bloeddruk en energiedipjes kunnen beïnvloeden. Ondanks dat onze ademhaling dus een vitale lichaamsfunctie heeft, besteden we er doorgaans weinig aandacht aan. Vreemd toch?

Een beetje extra aandacht kan daarom geen kwaad. Herken je het bijvoorbeeld dat als je een paar keer diep en rustig in- en uitademt, je het gevoel hebt dat er een last van je afvalt? Dat kan kloppen. Ga dus regelmatig even lekker zitten of staan, sluit je ogen en adem in door je neus en ook weer uit door je neus. Herhaal dit een aantal keer en voel wat het met je doet. Dit kun je doen op ieder gewenst moment van de dag. Maar sta je in de rij bij de supermarkt? Sluit dan je ogen vooral niet!

Fittip 5
Bananenbrood

Wat doe je met overrijpe bananen die eigenlijk op moeten? Juist ja, experimenteren in de keuken! Leuk ook om samen met kinderen te doen. Bananenbrood is simpel te maken, voedzaam en ook nog eens heel erg lekker.

Benodigdheden

  • Cakeblik en/of cupcakevormpjes
  • 3 rijpe bananen
  • 200 gram havermout
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 3 eetlepels notenmix
  • 1 theelepel kaneel
  • Een snufje zout

Doen

Verwarm de oven voor op 200 graden en prak de bananen tot een glad mengsel. Breek de eieren in een grote kom en kluts deze goed door elkaar. Voeg de melk en de havermout hieraan toe en klop het nog even goed door. Voeg tot slot het zakje bakpoeder, de notenmix, een theelepel kaneel en een snufje zout toe en mix het geheel nogmaals goed door elkaar. Dit kan met een staafmixer, maar kan ook prima zonder. Bekleed hierna het cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin. Bak het bananenbrood vervolgens af door deze zo’n 40 minuten in de oven te zetten. Iedere oven is anders dus kijk af en toe. Het bananenbrood is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het brood nog even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tip: Verpak een aantal sneetjes bananenbrood en stop dit in de diepvries.