Plezierig en veilig wonen. Het is ons allemaal heel wat waard. Een fijn huis en een veilige buurt zijn daarvoor erg belangrijk. Helaas wordt dit veilige gevoel weleens verstoord, bijvoorbeeld door een inbraak. Wat kun jij – samen met jouw buren – doen om een inbraak te voorkomen? Coördinerend wijkagent Hilda van der Walle geeft een aantal tips.
Dagelijks worden tientallen Nederlanders slachtoffer van een inbraak, wat een enorme impact heeft op het gevoel van veiligheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een inbraak te voorkomen. De belangrijkste tip volgens Hilda van der Walle? Investeer in je directe omgeving. “Ken je buurt en ken je buren”, begint de coördinerend wijkagent in Steenwijkerland. “Als je weet wie er woont, weet je ook of de buurman aan zijn voordeur rommelt, of een wildvreemde.”
Daarnaast raadt de wijkagente buurtbewoners aan digitaal verbinding te leggen, bijvoorbeeld met een groep op WhatsApp. “Ziet iemand verdacht gedrag, deel het met elkaar. Hoe meer ogen, hoe beter”, licht Hilda toe. Andere tips die ze meegeeft zijn verlichting – zowel binnen als buiten – en goed hang- en sluitwerk. “Het aantal inbraken is door corona flink gedaald. De aantallen lopen nu weer wat op, vooral door de donkere dagen. Ga je de deur uit? Hou licht aan en doe je deuren op slot. Een mens kan nog zulke mooie sloten hebben, als ie ze niet gebruikt, hebben ze ook geen nut.” Hilda raadt daarnaast aan om bij donkere hoeken een buitenlamp te plaatsen. “Vooral een lamp met bewegingsmelder schrikt af. En het voorkomt dat je in het donker thuiskomt.”
Sieraden of contact geld
Heb je dierbare sieraden of contant geld in huis? Pas ook dan extra op. “Een gemiddelde inbreker weet heel goed waar hij moet zoeken en is vooral geïnteresseerd in makkelijk te verhandelen en moeilijk te traceren spullen. Het standaard beeld van een inbreker met een televisie op de schouder, bestaat niet meer. Leg dus dingen niet in zicht en verstop het op plekken die je goed kunt onthouden. Een inbreker wil snel in en uit, dus maak het hem of haar niet te gemakkelijk”, legt Hilda uit. “En maak foto’s van sieraden. Altijd handig als er na een inbraak ergens iets teruggevonden wordt.”
Iedere wijk in Nederland heeft een eigen wijkagent, die via Mijnbuurt op de website van de politie te vinden is. Heb je bijvoorbeeld al een aantal keren een verdachte auto zien staan? Met niet-dringende zaken kun je ook terecht bij jouw wijkagent. “Maar klopt er iets niet? Bel dan gewoon 112. Dat mag ook in dit soort situaties”, onderstreept Hilda.
De politie-app
De politie heeft een speciale app, waar mensen bijvoorbeeld snel een verdachte situatie kunnen doorgeven, wijkagenten en politiebureaus in de buurt kunnen zoeken en verkopersgegevens kunnen checken voordat ze met iemand zakendoen via een handelssite of webshop. De gratis app is te vinden in de appstores onder de naam ‘Politie’.