Zoveel mogelijk mensen leren hoe een AED werkt

Het EK voetbal in 2021. De Deense speler Eriksen krijgt op het veld een hartstilstand en wordt gereanimeerd. “Door dit soort gebeurtenissen is iedereen weer even alert op dit onderwerp”. Helena Hofsteenge – regiocoördinator bij Univé Noord-Nederland – legt graag het belang van AED’s en trainingen uit.

“We kijken steeds wat we als coöperatie voor onze leden kunnen betekenen. We doen tenslotte meer dan verzekeren. Met deze trainingen kunnen we voor leden en niet-leden het gevoel van veiligheid vergroten. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn essentieel om iemands leven te redden. Een ambulance is niet altijd binnen zes minuten ter plaatse. Met een AED in de buurt en mensen die getraind zijn om het apparaat te gebruiken, kunnen we dus levens redden. De AED-trainingen voor de leden in de regio bieden we al een paar jaar aan. In 2022 waren het er in totaal 23. En we helpen ook met de plaatsing van AED’s. Op goed toegankelijke locaties voor burgerhulpverleners in de buurt.”

Crowdfunding

“Het initiatief voor een AED in de buurt komt uit de buurt zelf. Via crowdfunding zamelen ze geld in. Wij juichen dat natuurlijk toe. Daarom verdubbelt Univé de donaties tot het bedrag dat nodig is om de AED te kunnen betalen. We kiezen voor AED’s die voldoen aan de eisen van de Hartstichting. Zij hebben de expertise om te bepalen welke apparaten goed zijn. Burgerhulpverleners moeten er wel op kunnen vertrouwen dat alles werkt.”

Netwerk burgerhulpverleners

“De leden die bij ons de AED-training doen, kunnen zich aanmelden voor het netwerk van burgerhulpverleners van de Hartstichting. Maar dat is geen verplichting. Ook zonder je aan te melden voor het netwerk van de Hartstichting, is de training nuttig. Kom je in een situatie waarin reanimatie nodig is, dan voel je je toch zekerder als je hebt geleerd wat je moet doen.”

​Niet alleen voor leden

“Als we ergens een training organiseren, sturen we de leden die daar in de buurt wonen een uitnodiging. Het is trouwens niet zo dat anderen helemaal niet welkom zijn. Een buurman die ook geïnteresseerd is, kan meestal gewoon mee. De meeste trainingen zitten vol. Voorlopig gaan we daarom nog wel door met de trainingen. Nog lang niet alle leden hebben de kans gehad om mee te doen.”

Wat leer je tijdens de training?

Zelf volgde Helena de AED-training ook. “We hebben AED’s aan ons kantoor hangen, daarom hebben we met een groep collega’s ook meegedaan. Het is heel leuk en goed om te zien hoe de training gaat. De trainer doet het heel gemoedelijk. En we zorgen ook altijd voor een hapje en een drankje. Na een korte inleiding gaan de deelnemers oefenen. Alle deelnemers kunnen uitgebreid oefenen met de pop. En je leert niet alleen over het gebruik van het apparaat. Je leert ook wat je moet doen voordat je begint met de reanimatie. Ademhaling, bewustzijn en hartslag controleren bijvoorbeeld. En niet te vergeten: zorgen dat iemand 112 belt.”

Een leven redden

Wie doen er mee aan de trainingen? “Deelnemers aan de training zijn best vaak mensen die van dichtbij een medische noodsituatie hebben meegemaakt. Die willen dan graag weten wat ze moeten doen als het nog eens gebeurt. We willen zoveel mogelijk mensen in Noord-Nederland leren hoe een AED werkt. Hoe meer mensen weten hoe zo’n apparaat werkt, hoe beter. Het zou mooi zijn als we daarmee een leven kunnen redden!”

Een hartveiligere regio

Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn. Een BuurtAED kan dan een belangrijke rol spelen. Maar dan is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe een AED werkt. Daarom biedt Univé Noord-Nederland op verschillende plekken in het werkgebied gratis AED-trainingen aan.