Bescherm wat je dierbaar is

Gratis zonnebrandcrème bij zwembaden en horecazaken

Het lijkt nog even te duren, maar voor we het weten is het zover: de zomer. Een tijd die om oplettendheid vraagt. Want hoe lekker de zon ook kan zijn, ze is helaas ook gevaarlijk. Daarom delen we ook dit jaar weer op verschillende plekken in de regio gratis zonnebrand uit!

Om mensen te helpen herinneren hoe belangrijk bescherming tegen de zon is, plaatsen we bij verschillende zwembaden en horecagelegenheden in Noord-Nederland speciale zonnebranddispensers. Met behulp van de dispensers kunnen bezoekers zich gratis insmeren.

Dat is belangrijk, want verbranding en langdurige blootstelling aan de zon verhogen de kans op de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker. In 2019 kregen zo’n 730.000 mensen de diagnose huidkanker. Ieder jaar sterven er helaas honderden mensen aan. Door bewustwording te creëren en het insmeren mogelijk te maken hopen we een bijdrage te leveren aan het verminderen van gezondheidsrisico’s.

Geniet van de zon,
maar bescherm jezelf goed

In 2021 waren de zonnebranddispensers al te vinden bij vijftien zwembaden en horecagelegenheden. Ook dit jaar breiden we het aantal locaties uit. Ben jij eigenaar of beheerder van een openbaar zwembad of een horecagelegenheid met een groot en zonnig terras? We gaan dit jaar tien nieuwe zonnebranddispensers plaatsen.

Aanmelden kan via acties@unive.nl.

De belangrijkste tips voor goede zonbescherming

1 – Smeren

Smeer elke 2 uur je huid ruim in. Gebruik voor kinderen minstens SPF 30.

2 – Kleren

Bedek de huid met kleding, en zet een petje en zonnebril op met UV-werende glazen.

3 – Weren

Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur als de zon het meest schadelijk is.