Fotograaf Wilco van der Laan

Winsum, een prachtdorp

2020 was voor Winsum een bijzonder jaar. De ANWB riep het Groningse dorp in augustus namelijk uit tot allermooiste dorp van Nederland. We vroegen inwoonster Greetje Terpstra (hardloopvereniging Artemis) naar een leuke wandel- en hardlooproute langs een paar mooie plekken in het dorp.

‘Een prachtdorp’. Zo werd Winsum genoemd door de jury van de ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland. Daarvoor had de jury verschillende redenen. Zo roemden de juryleden het Winsumerdiep en het haventje, de gelaagdheid in bouwstijlen, het dorpsleven met een ‘stads’ winkelaanbod en goede kroegen en het gemoedelijke centrum met smalle straatjes en een mix aan beeldbepalende gebouwen. Daarnaast stonden ze stil bij het grote aantal monumenten dat het dorp kent, namelijk 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten.

De jury verkoos Winsum boven dorpen als Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant), Hollum (Friesland) en Urk (Flevoland). Het is de eerste keer dat de ANWB deze verkiezing organiseert, waardoor Winsum het allereerste ‘allermooiste dorp van Nederland’ is.

Samen wapenen tegen risico’s

Bij Univé weten we allang hoe bijzonder Winsum is. In het mooie Groningse dorp ligt namelijk de oorsprong van Univé. Inwoner Geert Reinders zette daar in 1794 de ‘Sociëteit van Onderlinge bijstand in gevallen van Brand’ op. Deze coöperatieve verzekeraar is de voorloper van Univé. Veehouder Reinders vond dat individuele kwetsbaarheden beter samen voorkomen kunnen worden en dat mensen zich gezamenlijk moeten wapenen tegen risico’s. En dat doen we bij Univé vandaag de dag nog steeds.

Geertje Terpstra-Koenes

‘Winsum heeft
iedereen wat te bieden’

Greetje Terpstra is een fanatieke, maar recreatieve hardloopster en lid van Artemis, de hardloopvereniging in Winsum.

“Er zijn veel mooie dorpen in Nederland, maar Winsum werd gekozen als mooiste, hoe bijzonder! Winsum heeft veel te bieden, voor elk wat wils. Cultuur, water, historie, prachtige panden, winkels en gezellige terrasjes. Voor een dorp heeft Winsum heel veel. Zo’n titel zorgt ervoor dat je toch even met andere ogen naar je eigen dorp gaat kijken. De meeste inwoners waren volgens mij heel trots.

De Artemis-training op maandag is altijd in en rond het dorp. We komen dan langs de mooiste plekjes. De bekende Boog is één van mijn favorieten, maar ook de Ooster- en Westerstraat, de Jeneverbrug en Bellingeweer vind ik prachtig. En de Kerkstraat, Havenstraat en het nieuwe sportpark zijn ook erg leuk om langs te rennen of te wandelen. En wil je wat verder wandelen of hardlopen? Ga dan richting de wierde Maarhuizen, nabij Winsum.”