‘Zichtbaar zijn, terwijl je je onzichtbaar voelt’

De coronamaatregelen zijn van grote invloed op iedere Nederlander, dus ook op de medewerkers van Univé Noord-Nederland. Zo zag Liset haar droomhuwelijk én huwelijksreis in het water vallen, terwijl Derk ervaarde hoe zijn leven een totaal andere balans kreeg.

Van uitstel komt niet altijd afstel

HR-medewerkster Liset Zijlstra (26) en haar vriend Jonno Klok (28) verheugden zich er zo op: hun huwelijk op 20 mei en vlak daarna hun huwelijksreis naar Canada en Amerika. De coronamaatregelen gooiden echter flink roet in het eten.

Het is september 2018 als Liset en Jonno op vakantie zijn in Curaçao. Tijdens de vakantie gaat Jonno op zijn knieën en vraagt hij Liset ten huwelijk. Al snel wordt ook de datum geprikt: 20-05-2020. “We wilden geen stress hebben van de voorbereidingen. Daarom kozen we voor een datum in het voorjaar van 2020.” In de tweede week van maart lagen de uitnodigingen klaar om verstuurd te worden. De aankondiging van de eerste coronamaatregelen hing al in de lucht, maar het stel besloot het aan te kijken en de kaarten gewoon te versturen. Ook toen de inmiddels bekende anderhalvemeterpersconferentie van Rutte volgde, hielden ze hoop. “Ons huwelijk zou immers nog even duren”, legt Liset uit. “Wel ontving mijn zus – die ceremoniemeester is – amper aanmeldingen. Dat was te verwachten, maar het haalde de lol er natuurlijk wel vanaf. We konden niet anders dan afwachten hoe de crisis verder zou verlopen.”

Plan B

Toen vervolgens alle evenementen tot één juni werden afgelast, hakten ze de knoop door. Liset belde direct onder meer de trouwlocatie, de fotograaf en de dj. “Op deze manier moesten we het niet willen. Gelukkig hebben we alles snel kunnen verzetten.” De nieuwe trouwdatum werd 20 augustus. “Ook dat is natuurlijk nog onzeker. Maar ja, misschien past de trouwkleding volgend jaar niet meer”, lacht ze. “We kunnen altijd nog een plan C bedenken.”

Een alternatief voor hun huwelijksreis is echter minder snel geregeld. Liset en Jonno droomden altijd al van een lange reis samen. Dus waarom niet combineren met de huwelijksreis? Via een reisbureau planden ze vorig jaar een reis van zeven weken door Canada en Amerika. “We hebben een camper gehuurd, de hele route uitgestippeld en ons verlof geregeld. We zouden op 20 mei trouwen en op 24 mei vertrekken. Een prachtig vooruitzicht.” Door het inreisverbod van president Trump sloeg echter ook hierover de twijfel toe. “Inmiddels weten we dat het echt niet door kan gaan. En in deze omstandigheden zouden we het niet eens meer willen.”

Na maandenlange voorbereidingen en alle voorpret is de teleurstelling natuurlijk groot. Maar het stel kan de teleurstelling ook goed relativeren. “Natuurlijk dachten we in het begin: waarom gebeurt dit? Maar we beseffen ook dat er nu veel belangrijkere dingen zijn.”